Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Škole u tešanjskim naseljima dobijaju prve dvorane

Ministarstvo obrazovanja ZDK i Općina Tešanj će sa 165.000 maraka finansirati prvu fazu izgradnje školskih sportskih dvorana u tešanjskim naseljima Jablanica, Kalošević, Miljanovci i Šije. Ukupna vrijednost izgradnje ovih sportskih dvorana je je 1,6 miliona KM i trebala bi biti završena u naredne dvije godine.

Osnovne škole u tešanjskim naseljima Kalošević, Jablanica, Šije i Miljanovci u naredne dvije godine trebale bi dobiti savremene sportske dvorane.  Iz Vlade ZDK za ovo je izdvojeno 100.000 maraka, a u finansiranju će sudjelovati i Općina Tešanj.

„Mi ćemo dodati minimalno još 65.000 KM i mislimo da će to biti dovoljn o za prvu fazu, za izgradnju temelja za sve četiri školske sale“, rekao je Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj.

Iako je nedavno obilježila 120 godina postojanja OŠ „Džemal Bijedić“ u Miljanovcima nikada nije imala sportsku dvoranu.

Benjamin Alić, nastavnik tjelesnog odgoja: „Snalazili smo se. Imamo jednu malu, skromnu učionicu gdje smo samo mogli igrati stoni tenis, gimnastiku, neka pravila i slično.“

„Kad je sunačano igramo, zavisi koji je sport, a kada je kiša u učionicu“, rekao je Muamer Solo, učenik OŠ „Džemal Bijedić“, Miljanovci.

Uz ovo, iz sredstava kredita Svjetske banke  Vlada ZDK realizira i projekt energetskog utopljavanja škola u Kaknju, Zavidovićima, Zenici i Visokom. U ovo će biti uloženo 2,5 miliona maraka.

„S tim da mi već imamo trogodišnji plan energetskog utopljavanja. U idućoj godini već imamo, na Vladi je odobreno i potpisani su ugovori  sa Federalnim ministarstvom za prostorno uredjenje za još devet škola“, kaže Mensur Sinanović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK.

Četiri školske sportske dvorane u Tešnju, vrijedne 1,6 miliona maraka trebale bi biti završene 2018. godine.

Proudly powered by WordPress