Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Gradsku jezgru Visokog uljepšava devet džamija: Pertačka je najstarija, a Bijela jedna od najljepših džamija u Evropi

Islamska zajednica u BiH, 7.maj obilježava kao Dan džamija, u znak sjećanja na dan kada je 1993. godine srušena džamija Ferhadija u Banja Luci.

Upravo Dan džamija je idealan trenutak da se prisjetimo i nekih od najstarijih i najljepših džamija na području Visokog, koje su na svu sreću za vrijeme ratnih zbivanja prošle samo sa oštećenjima, koja su popravljena, a džamijama je vraćen stari sjaj.

Gradsko područje Visokog ima ukupno devet džamija, od kojih je svaka priča za sebe i svaka ima nešto po čemu je prepoznatljiva i posebna.

Od ulaza iz Kiseljaka prva džamija je Pertačka. Nakon nje nalazi se i Bijela džamija, a na uzvišenju u naselju Novo brdo smještena je i Novobrdska džamija. Tu su još Kraljevačka, Rosuljačka, Šadrvanska, Tabhanska džamija, kao i džamije Saračica i Donja Mahala.

pertačka džamijaNajstarija džamija u Visokom je Hadži Ibrahimova ili Pertačka džamija koja je izgrađena krajem 15. stoljeća, a prema nekim podacima tačna godina gradnje je 1477. Posebno zanimljiv dio džamije je minaret koji je izgrađen od sedre, kamena koji je vađen iz obližnje rijeke Fojnice. Minaret, kao i sama unutrašnjost džamije pretrpjeli su mnogobrojna oštećenja za vrijeme agresije na BiH, ali zahvaljujući dobrim ljudima, džamija je obnovljena 2001.godine, a zadržala je i svoj prvobitni izgled. U ovoj džamiji radili su mnogobrojni imami među kojima i naibu reis hafiz Ismet ef. Spahić, koji je desetak godina bio imam Pertačke džamije, kao i poznati mujezin ove džamije Muharem Galijatović.

Samo nekih stotinjak metara dalje, nalazi se još jedna posebna džamija. Pertačka je najstarija, a Bijela džamija je najnagrađivanija i svrstana među tri najljepša sakralna objekta u Evropi. Osim što se nalazi na listi najljepših evropskih džamija, Bijela – Šerefudinova džamija je 1983. godine osvojila i nagradu Aga Khan za arhitekturu. A posebna je po još nečemu… Ova džamija ima tri imena, Bijela, Šerefudinova i Čaršijska džamija. Sagrađena je 1980.godine uz sjajno arhitektonsko rješenje Zlatka Ugljena. I to nije sve…Osim što se smatra najljepšim vjerskim objektom, ne samo u BiH, već i mnogo šire, Bijela džamija je bogata i simbolikom, tako da izgled minareta simbolizira otvorenu knjigu.

tabhanska dzamija

A ako se spustite nekih 200 metara prema rijeci Fojnici, naići ćete na još jedan biser u srcu čaršije – Tabhansku džamiju koja je 2003. godine proglašena Nacionalnim spomenikom BiH. Malo je prostora da bi se ispričale sve priče o visočkim džamijama, ali Dan džamija je također jedinstvena prilika da se prisjetimo nekih, dok se ostatak priče može saznati posjetom ovim prelijepim vjerskim objektima.

Proudly powered by WordPress