Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Je li Vlada FBiH prevarila radnike Krivaje: Dva sata nakon obećane pomoći proglasili se nenadležnim

Je li Federalna vlada prevarila više od 700 radnika Krivaje Mobel iz Zavidovića, koji su danas zatražili pomoć premijera Fadila Novalića i njegovih savjetnika? Dva sata nakon obećane pomoći radnicima, Vlada se proglasila nenadležnom u slučaju Krivaje.

Predstavnici radnika zavidovićke kompanije koja je pred kolapsom tražili su od Novalića da im pomogne u raskidanju ugovora sa Ortačkom grupom, koja je 2014. godine kupila Krivaju. Ortačka grupa do danas nije ispinula niti jedan uslov iz ugovora. Ortačka grupa ne izmiruje obaveze prema radnicima, a nisu otvorili ni nova radna mjesta. Ne vraćaju ni naslijeđeni kredit. Radnici traže hitno raskidanje ugovora sa Ortačkom grupom i prodaju kompanije novom investitoru. Dok još ima šanse za oporavak Krivaje.

Predstavnik radnika Besim Husić rekao je za NAP da su savjetnici premijera Novalića danas u zgradi Vlade FBiH obećali da će se uključiti u rješavanje problema radnika Krivaje Mobel. Na desetak minuta na sastanku se pojavio i sam premijer Novalić. Radnicima je data puna podrška. Više od 700 radnika nakon sastanka u Vladi FBiH odustali i od štrajka glađu, kojeg su bili najavili za danas.

Samo dva sata nakon sastanka, na kojem su prisustvovali savjetnici premijera Federacije BiH, načelnik Općine Zavidovići Suad Omerašević, predsjednik Uprave Razvojne banke FBiH Salko Selman, direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje Omer Korjenić i predstavnici radnika preduzeća „Krivaja Mobel“, iz Vlade je stiglo saopćenje u kojem se navodi da Vlada nema zakonskog osnova da u slučaju Krivaje Mobel poduzima bilo kakve mjere. Ugovor o prodaji Krivaje Ortačkoj grupi, koja je kasnije formirala privredno društvo „Krivaja Mobel“, potpisao je stečajni upravnik.

– Sva pitanje radnika i vlasnika ove firme isključivo su u domenu njihovih međusobnih odnosa – saopćeno je iz Vlade FBiH, prenosi Patria.

Proudly powered by WordPress