Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Duraković: Grujičićeva izjava da su muslimani Srbima nanosili zlo vijekovima liči na Mladićevu iz 95’

Aktuelni načelnik Općine Srebrenica i kandidat probosanskih stranaka za ovu poziciju na oktobarskim izborima Ćamil Duraković kaže za novinsku agenciju Patria da nije iznenađen izjavom kandidata bloka srpskih stranaka Mladena Grujičića koji je poručio da nikada neće reći da je u Srebrenici bio genocid.

– Ne znam samo što se neki drugi čude tome. Šta su očekivali? Da će Mladen Grujičić, koji je godinama negirao genocid, bio na čelu Organizacije porodica poginulih boraca RS i davao izjave kako treba provjeriti da li su Bošnjaci ubijani u Srebrenici, sada izaći i reći: „Da u Srebrenici je bio genocid“.

Pa o tome sam govorio kada su ga tek predložili. Očekujem od njega da pooštri svoju retoriku, a već sada je krenuo sa izjavama koje samo pokazuju šta će se dogoditi sa Bošnjacima u Srebrenici, ako on bude izabran. Sud je potvrdio genocid i nema tu rasprave, pojašnjava Duraković.

– Pa nama su muslimani nanijeli ogromno zlo kroz vijekove, pa ih ne zovemo genocidnim, rekao je Grujičić pojašnjavajući zašto nikada neće priznati genocid.

Duraković ima odgovor:

– Smatram da je to ekvivalent Mladićevoj izjavi pri ulasku u Srebrenicu 1995. godine, kada je rekao: „Ovaj grad dajemo na poklon srpskom narodu. Konačno, nakon pobune dahija, došlo je vrijeme da se osvetimo Turcima ovog kraja“. Ne treba tu ništa posebnog pojašnjavati niti dodavati, jasno je da su to izjave sa istom porukom, samo malo drugačije upakovane.

Nadalje, Duraković kaže kako Grujičić tvrdi da su Srbi većina u Srebrenici.

– Naravno da jesu, ali znamo i kako i zašto. Većina je uglavnom s one strane Drine, govore ekavicu, žive tamo, ali su izvadili lične karte u Srebrenici i onda dođu samo kada treba glasati, ističe Duraković, dodajući kako čitajući Grujičićevu izjavu da bošnjački političari u Srebrenicu dolaze samo 11. jula pita svog protukandidata „da li dolaze srpski političari da obiđu Srebrenicu?“.

Proudly powered by WordPress