Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Javna tajna: HDZ štiti kladionice jer višak novca ide i za stranku i pojedincima u vlasti

Bura o izmjenama Zakona o igrama na sreću i Zakona o porezu na dobit u Federaciji BiH se ne stišava. Među koalicionim partnerima SDA i HDZ BiH odnosi su zategnuti. Imaju različite poglede oko oporezivanja.  Vlasnici kladionica, za koje se već sada zna da će u toku samo ove godine ostvariti dobit od milijardu maraka, zaštitu su potražili i od predsjednika FBiH Marinka Čavare, piše novinska agencija Patria.

Od tih milijardu KM dobiti, kada bi se oporezovali, federalni budžet bi se napunio godišnje sa 150 do 200 miliona KM.

Delegat SDA u Domu naroda FBiH Amir Zukić kazao je da njegova stranka nije odustala od izmjena Zakona o igrama na sreću i Zakona o porezu na dobit, te da svoj prijedlog nije niti će povući iz parlamentarne procedure.

Zukić kaže da i pored prijetnji koje dobija neće odustati, te da postojeća zakonska rješenja štite samo one koji su sjedili kod Čavare u kabinetu. Nadalje, on ističe da će zaključcima obavezati Vladu da u što kraćem roku pripremi izmjene i dopune ova dva zakona. SDA traži da se porez plaća u mjestu klađenja, da budu njime obuhvaćeni svi vlasnici kladionica te da se oporezuju svi dobici.

HDZ-ovi ministri se protive da na sjednici Vlade riješe ovo pitanje, a glavni kočničar je ministrica finansija Jelka Milićević. Njen, odnosno prijedlog HDZ je da se porez plaća u mjestima gdje su glavna sjedišta kladionica, a ne tamo gdje su poslovnice. Najveći broj sjedišta kladionica, gotovo svih, je u kantonima gdje je HDZ na vlasti, dok su poslovnice u najvećem broju u kantonima gdje je na vlasti SDA.

HDZ, u prijevodu, brani svoje interese u kladionicama. Javna je tajna da se lako zarađen novac, tj. višak novca na taj način koristi za finansiranje stranke, ali i pojedinaca u vlasti koji koristeći svoje funkcije štite vlasnike kladionica.

Proudly powered by WordPress