Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Mirsad Purivatra: HDZ radi protiv bh. kinematografije

Oduzimanje dozvole za kolektivno ostvarivanje prava na audiovizuelnim djelima Udruženju filmskih radnika u BiH (UFRuBiH) od Instituta za intelektualno vlasništvo BiH, proglašen je nezakonitim na jučerašnjoj vanrednoj Skupštini UFRuBiH-a koja je održana u kinu “Meeting Point” u Sarajevu.

Nemaju zaštitu

Podsjetimo, Institut je izdao dozvolu Udruženju filmskih radnika 16. oktobra prošle godine, nakon čega su oni počeli pregovore s kablovskim operaterima radi zaključivanja kolektivnog ugovora, da bi dozvola 21. aprila bila dodijeljena privatnoj firmi – Udruzi filmske industrije (UFI) iz Kiseljaka, a UFRuBiH oduzeta bez obrazloženja. Valja naglasiti da nije ni dokazano da ne ispunjava uvjete da je posjeduje.

– Ovo je nasilničko i nezakonito oduzimanje dozvole – ocijenila je predsjednica UFRuBiH Ines Tanović, ističući da će nakon Skupštine tražiti da ih prime premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Mirsad Purivatra istaknuo je da je od trenutka kada je HDZ preuzeo resor kulture, prisutna potpuna nezainteresiranost u području razvoja filmske industrije, nepostojanje kriterija i neuvažavanje struke.

– Smanjenje budžeta nastavilo se na oduzimanje licence. Očito da je politika preuzela filmsku industriju. Pitanje je da li će uopće biti filma u BiH, a znamo da ništa u kontinuitetu uspješnije nismo imali – potcrtao je Purivatra.

S njim se složila i Amra Bakšić-Čamo konstatirajući da filmski radnici nikada nisu bili ugroženiji, i da su dovedeni u poziciju da se moraju braniti kako bi opstali i nastavili rad.

-Dvadeset godina filmski radnici BiH nemaju nikakvu zaštitu na polju autorskih prava, za razliku od kolega iz regije koji i kada rade u BiH uredno naplaćuju potraživanja u svojim državama. Davanje licence Udruzi filmske industrije je udar na struku, a svoja prava UFRuBiH će tražiti putem pravnog spora – naglasio je Srđan Vuletić.

Etnički principi

Na Skupštini se govorilo i o Filmskom centru Sarajevo koji je, kako je istaknuto, u periodu kada radi bez Nadzornog odbora, potpisao neprihvatljiv ugovor s UFI-jem, kojim se kulturno naslijeđe BiH stavlja na raspolaganje privatnim licima, što su predstavnici i članovi UFRuBiH osudili.

Osvrnuli su se i na nepostojanje strategije kulturne politike, kašnjenje s raspisivanjem konkursa i rezultatima za tekuću godinu, kriterijima pri raspodjeli sredstava iz budžeta za manifestacije od značaja za FBiH, te uvođenju etničkih principa pri raspodjeli grantova.

 Reakcija producenta Almira Šahinovića

Na Skupštini je govorio i producent Almir Šahinović, bivši član UFRuBiH, a sadašnji UFI-ja.

– Način na koji je UFRuBiH tumačilo zakon o autorskom pravu i po tom osnovu apliciralo nije bilo korektno i uredu. Ja sam svoja prava prenio u drugo udruženje koje je ispoštovalo sve pravne uvjete, kojem je naknadnom odlukom Instituta, uz prije toga procjenu Ministarstva pravde, dodijeljena licenca – između ostalog naveo je Šahinović.

 Zašto su zaslužili licencu više od UFI-ja

Uvidom u novo rješenje UFIRuBiH tvrdi da je dodjeljivanje dozvole UFI-ju neosnovano iz više razloga, a uporednom analizom došli su do zanimljivih podataka:

UFI predstavlja samo tri autora, dok UFRuBiH ima potpisane ugovore o zastupanju 40 autora.

UFI ima potpisanih pet ugovora sa domaćim producentskim kućama, dok UFRuBiH ima 26, koje proizvode 99 posto audiovizuelnog sadržaja u zemlji.

Proudly powered by WordPress