Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vanredna Skupština USK: Konačno imenovani SBB-ovi ministri, zastupnici SDA bili podijeljeni

Nakon višemjesečnih propalih pokušaja da se kadrovi SBB-a imenuju na pozicije ministara u Vladi Unsko-sanskog kantona jer je KO SDA i pregovarački tim koji predvodi Šemsudin Dedić odugovlačio sa implementaciijom dogovora ove dvije stranke nakon ulaska SBB-a u koaliciju sa SDA i HDZ-om još prije šest mjeseci, jučer je konačno Vlada USK dobila dva ministra iz SBB-a, piše bh. novinska agencija Patria.

Naime, kako su prije dva dana najavili krajiški mediji, jučer je održana vanredna sjednica Skupštine USK što je svojim potpisima zatražilo 17 zastupnika SDA (7), SBB (3), A-sda (6), DNZ (1). Zanimljivo je da nisu svi zastupnici iz SDA stavili svoj potpis jer ih je ukupno 10 u Skupštini USK.

Premijer Izudin Saračević (SDA) prvo je donio odluku o razrješenju sa dužnosti ministara zdravstva Ibrahima Kajtazovića (KSPP), poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Dragana Polimanca (SDA), te policije Senada Kljajića (SDA), a zatim odluku o imenovanju na funkciju predloženih ministara Draganu Bajrić (SBB) za zdravstvo, Samira Sedića (SDA) za ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te Saida Makića (SBB) za ministra policije.

Podsjećamo, krajem aprila SBB USK oglasio se saopćenjem u kojem su optužili KO SDA da odugovlače sa ulaskom ministara SBB-a u Vladu.

– Namjerno odugovlačenje ulaska ministara SBB-a u Vladu USK-a od strane partnerske SDA stvara nepovjerenje između ove dvije stranke na području USK-a. Ukoliko u najskorije vrijeme KO SDA ne implementira Sporazum o koaliciji, KO SBB-a će tražiti od Centrale SBB-a da zaustavi pregovore na USK-u i odustane od daljnih pregovora. SBB USK-a neće biti predmet ponižavanja i neuvažavanja te potkusurivanja ličnih interesa kadrova SDA, zaključak je koji je jednoglasno prihvaćen – saopćeno je tada.

SDP i DF bili su protiv rekonstrukcije Vlade USK.

Kako piše Krajina.ba najveći problem u sastavljanju nove Vlade bio je pregovarački tim SDA u kojem nije bio nijedan od njihovih 10 zastupnika u Skupštini USK. Ovaj pregovarački tim su većinom činili dugogodišnji visokorangirani kadrovi SDA koji su vezani sa Sarajevo i imaju jako malo veze sa ovim kantonom. S obzirom na takvu situaciju, neupućenost pregovaračkog tima i preveliku želju da “ubace” nekog svog u bilo koji resor ili se nekako okoriste od ove situacije, poslanici SDA, SBB-a i A-sda su odlučili da bez svojih starijih kolega iz stranke prekinu krizu u Vladi Unsko – sanskog kantona i sastave novu Vladu.

Proudly powered by WordPress