Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zašto zrna kukuruza pucaju i kako nastaju kokice?

Kokice su posebna vrsta kukuruza (takozvani pucavac ili kokičar). Nemasne i nezasoljene ili nezaslađene kokice su niskokalorične i spadaju kao cjelovite žitarice u kategoriju zdrave hrane.
Bogate su vlaknima, vitaminima B1, B2, kalijumom, ugljenim hidratima i magnezijumom.

Kokice nastaju pečenjem zrna kukuruza koja zbog pritiska i toplote (oko 200 stepeni) puknu, a skrob iznutra formira bijeli dio kokice, koji može biti u obliku ruže ili gljive.

Ali zašto zrna pucaju?
Zrno kukuruza kokičara sadrži zrnca skroba koja su uklopljena u vrlo čvrst proteinski omotač.
Kada se zrnca zagriju u ulju na visokoj temperaturi, voda unutar zrna počinje da isparava. Vodena para omekša skrob, koji velikom brzinom poveća svoju zapreminu i time razbije proteinski omotač. Tada jezgro eksplodira usljed velikog pritiska i pritom se čuje zvuk pucanja. Kada sva voda ispari, kokica postaje lagana i hrskava.

Ako želite da sami odnjegujete kukuruz kokičar u svojoj bašti i njivi, posijte ga tokom aprila. Mala pakovanja sjemena potražite u poljoprivrednim apotekama.

Proudly powered by WordPress