Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

„Bošnjačko jedinstvo“ savija kičmu pred ultimativnim stavom da su finansije samo HDZ-ove!

Ponovo se potvrđuje da je bilo pogrešno SDA-ovo insistiranje da, nakon posljednjih izbora, resor finansija mora pripasti HDZ-u. U Federaciji BiH vlast na balkanski način nastavlja sa reformskim čarolijama. SDA po ko zna koji put popušta i savija kičmu pred ultimativnim zahtjevima HDZ-a, koji nastavlja da kontroliše sve finansijske tokove u zemlji.

Zašto premijer FBiH šuti nad činjenicom da njegova zamjenica, ministrica finansija se žestoko opire ekonomskoj prilici da ubrizga prijekopotrebne dodatne poreske prihode u federalni budžet koji je danas u stanju akumuliranog deficita (manjka) u iznosu od 83 miliona KM? Samo Federalni zavod PIO/MIO je u stanju akumuliranog deficita u iznosu od 170 miliona KM? Ovakvo ponašanje i odnos nekoga ko vodi resor finansija u Federaciji BiH i ko treba da se grčevito bori za povećanje javnih prihoda je neviđen do sada.

Ekonomska mjera za saniranje akumuliranog 170 miliona KM deficita u Zavodu PiO/MiO FBiH je oporezivanje svih kladionica u Federaciji BiH kao i njihovo uvođenje u sistem PDV-a. To bi praktično značilo više od 200 miliona KM dodatnih poreskih prihoda u budžet FBiH za unapređenje ekonomskog položaja naših penzionera. Sretni dobitnici su penzioneri! Međutim, umjesto da novac od poreza na igre na sreću ide penzionerima, on ostaje za predizbornu kampanju HDZ-a.

Najnovija ilustracija neobjašnjivog popuštanja HDZ-u je na primjeru parlamentarne epizode koju kolokvijalno možemo nazvati „igre na sreću“. SDA je nakon „išareta“ od HDZ-a povukla iz parlamentarne procedure Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak kojima su se kladionice trebale dodatno oporezovati!

Prošla sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH je i prekinuta nakon insistiranja HDZ-a da se ova priča skine sa dnevnog reda. SBB je podržao takvu inicijativu HDZ-a. Kako bi stao u zaštitu kladionica, predsjednik FBiH Marinko Čavara primio je u posjetu vlasnike nekih od najvećih kladionica u FBiH koji su mu se požalili na tobože neravnopravan položaj.

U svim dosadašnjim primjerima, a ima ih još, tzv. „bošnjačko jedinstvo“ oličeno kroz dvije bošnjačke stranke SDA i SBB, je savilo kičmu i šuti. U resorima u kojima sjede ministri iz reda bošnjačkog naroda, samo se vodi briga o „ministarstvu za hobotnice i prostornu janjetinu“!

Sada je još ostalo pitanje smiju li se SDA i SBB u Vladi FBiH suprotstaviti finansijskim vladarima Bosne i Hercegovine, a to je HDZ BiH?

SBB će svakako to nijemo posmatrati i glasati onako kako u tom trenutku dobiju instrukciju iz SDA. S druge strane, SDA će sada, kao dio svoje predizborne kampanje pred lokalne izbore, zapravo da izmišlja kao sukob sa HDZ-om i to prvenstveno zbog percepcije javnosti da su im do sada sve njihove zahtjeve i želje ispunili, ama baš sve. To je percepcija javnosti danas u BiH da SDA ispunjava sve političke zahtjeve koji im ispostavlja HDZ. Ovakvo percipiranje je jednostavno tačno!

 

Proudly powered by WordPress