Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

U Krajini burno: Izetbegović stajanjem uz Dedića i Kambera pokazao da je blokirao ulazak SBB u vlast

Zaključak Kolegija SDA na održanoj sjednici u Sarajevu, kojim se pruža puna podrška predsjedniku Kantonalnog odbora SDA USK Šemsudinu Dediću, pokazuje da vrh ove stranke na čelu sa predsjednikom Bakirom Izetbegovićem nije ni bio za ulazak SBB u vlast u ovom kantonu, iako je to bio dogovor koalicionih partnera.

Dedić i njegova ekipa, pokazalo se to sada, planski su uz aminovanje iz Centrale u Sarajevu, odugovlačili sa realizacijom dogovora koji su potpisali lideri dvije stranke, Izetbegović i Fahrudin Radončić, piše novinska agencija Patria.

Preciznije, vrh SDA stao je na stranu Dedića, te Asima Kambera, Kasima Mulalića i Amira Avdića koji su otezali pregovore sa SBB kako bi ostvarili svoje lične interese.

Međutim, sedam od 10 zastupnika SDA u Skupštini USK smatralo je da se treba okončati višemjesečna trakavica oko pregovora sa SBB i ulaskom kadrova ove stranke u Vladu, te su potpisali inicijativu sa ostalih 9 zastupnika, upućenu predsjedniku Skupštine Izudinu Saračeviću za sazivanje sjednice na kojoj će biti imenovani ministri SBB.

Kolegij SDA, zatražio je, da se ostvari puno jedinstvo Stranke kako bi se energija usmjerila na kampanju za predstojeće lokalne izbore.

-Zahtjeva se od svih izabranih zvaničnika u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti da poštuju zvanične stavove organa Stranke, te da ih realiziraju kroz rad u zakonodavnim i izvršnim organima. Praksa drugačijeg ponašanja neće biti tolerisana.

Kolegij SDA traži punu saradnju između Kantonalnog odbora SDA USK i  članova Skupštine i Vlade ovog kantona izabranih kao kandidata SDA, stoji u zaključcima Kolegija SDA.

Sedam zastupnika SDA koji su se sada našli na „crnoj listi“, jer je Kolegij dao podršku Dediću i Kamberu, poručilo je da su ispoštovali odluke viših nivoa stranke te podržali rekonstrukciju Vlade USK koja je davno dogovoreno. Također, ističu da se možda takvo što nije svijedlo nekome u Kantonalnom odboru SDA USK personalno, te su ih stavili na stub srama.

Očigledno je da nakon javnih kritika koje je na račun rada KO SDA USK te vrha stranke uputio zajedno sa svojim kolegama i državnim zastupnik Senad Šepić, te odluka sedam zastupnika da ne poslušaju Dedića i Kambera koje je podržao vrh Stranke, doveli su do žestokog raskola u krajiškoj SDA.

Proudly powered by WordPress