Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

A, gdje je pečat: Hoće li konačno biti odblokiran rad Komisije za odlučivanje o sukobu interesa

I članovi Zajedničke komisije za ljudska prava upoznali su se sa problemima u provođenju Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, piše novinska agencija Patria.

Na osnovu iznesenih činjenica o problemima u provođenju Zakona, zaključeno je da Komisija za odlučivanje o sukobu interesa nije u mogućnosti izraditi i dostaviti izvještaj o provođenju Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH.

Trenutno je upotunosti blokiran rad ove komisije, a porblem bi mogao biti riješen na Predstvničkom domu PSBiH. Problem traje od 23. decembra prošle godine kada je bilo potpuno zaustavljeno dopremanje pošte Komisiji, tako da su trenutno dovedeni u situaciju da krše, ne samo Zakon o odlučivanju o sukobu interesa, jer treba da rade po tom zakonu, nego i ostale zakone koji su vezani za vođenje postupaka.

Upravo zbog velikih problema na sjednici 24. maja na dnevnom redu je zahtjev poslanika Mladena Bosića, Šefika Džaferovića i Borjane Krišto za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine po hitnom postupku, a dopune preciziraju da će Komisija koristiti pečat Agencije za prevenciju korupcije i koordinacije borbe protiv korupcije.

– Tokom provođenja odredbi Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine uočeni su određeni nedostaci u vezi s obavljanjem administrativnih poslova iz nadležnosti Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, konkretno – pitanje upotrebe pečata za ovjeru odluka i službenih akata Komisije Stoga je Zajednički kolegij oba doma Parlamentarne skupštine BiH obavezao Kolegij Sekretarijata da pripremi izmjene i dopune spomenutog zakona – u dijelu koji se tiče upotrebe pečata Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije za rad Komisije – navodi se u obrazloženju dopuna Zakona.

Do konačnog rješavanja problema građani BiH neće imati informaciju da li su ministri i zamjenici ministara, između ostalog, članovi preduzeća u koje ministarstvo ulaže kapital, da li novcem iz budžeta finansiraju vlastite firme ili da li zapošljavaju bližu rodbinu u resorima kojim upravljaju.

Također ostat će nepoznato da li primaju poklone ili druge koristi za zaposlenje ili obavljene usluge.

Inače, Komisiju čine po tri člana Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH te direktor i zamjenici direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH. Predsjedavajući i najmanje jedna trećina članova Komisije iz svakog od domova bit će iz opozicionih stranaka.

Ranije kada se ova Komisija formirala izraženo je veliko nezadovoljstvo, jer prema izmjenama Zakona utvrđivanje sukoba interesa sa Centralne izborne komisije BiH prenosi se u nadležnost novoosnovane komisije, što je okarakterizirano kao nedopstivo.

Proudly powered by WordPress