Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Od 2018. Vijeće ministara BiH ne može biti imenovano bez 40 posto žena

Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova PD PSBiH je na prijedlog Sarajevskog otvorenog centra i Agencije za ravnopravost spolova BiH uputila u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH kojim je predviđeno da u sastavu Vijeća ministara bude zastupljeno najmanje 40 posto osoba oba spola, a što su u prvom čitanju usvojili poslanici Predstavničkog doma, piše novinska agencija Patria.

Na sljedećoj sjednici Predstavničkog doma ovaj zakon u drugom čitanju naći će se pred poslanicima, a predloženim zakonom se vrše izmjene i dopune Zakona o Vijeću ministara BiH radi obaveze njegovog usaglašavanja sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u BiH, odnosno članom 32. stav (2) kojim je propisana obaveza usklađivanja svih državnih i entitetskih zakona, kao i drugih odgovarajućih propisa s odredbama ovog zakona

To bi u praksi značilo da će Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, ako Prijedlog bude usvojen, odbiti potvrđivanje imenovanja Vijeća ministara BiH ako ne održava ravnopravnu zastupljenost oba spola. Ukoliko ove izmjene i dopune budu usvojene, predviđeno je da stupe na snagu nakon Općih izbora u BiH 2018. godine.

Inače, na neophodnost usvajanja pomenutih Izmjena i dopuna Zakona o Vijeću ministara BiH najbolje ukazuje činjenica da je Vijeće ministara BiH, kao najviši organ izvršne vlasti u državi, u svojim sazivima od 1997. do 2014.  imalo ukupno četiri ministrice (Bisera Turković na poziciji ministrice za evropske integracije u dva saziva, Azra Hadžiahmetović na poziciji ministrice vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u tri saziva, Mila Gadžić na poziciji ministrice vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u jednom sazivu, Ljerka Marić na poziciji ministrice finansija i trezora BiH u jednom sazivu), dok niti jedna žena nije predsjedavala ili dopredsjedavala Vijećem ministara BiH od kako postoji ovaj izvršni organ vlasti.

U trenutnom sazivu Vijeća ministara BiH nalaze se samo dvije žene i to ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac i ministrica odbrane Marina Pendeš.

Na ovu katastrofalnu činjenicu ukazali su i opozicioni poslanici na posljednjoj sjednici kada je popunjeno Vijeće ministara kadrovima SBB-a. Skrenuta je pažnja na to da je poslanik SBB-a Damir Arnaut dok je Demokratska fronta bila u vlasti pisao čak i visokom predstavniku Valentinu Incku zbog toga što u Vijeću ministara sjede samo dvije žene, a sada je SBB ipak kandidirao dva kandidata, među kojima nema žena.

Podsjećamo, poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštini BiH potvrdili su imenovanje Ismira Jusku za ministra komunikacija i saobraćaja BiH i Seada Jusića za zamjenika ministrice odbrane BiH.

Proudly powered by WordPress