Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Biblioteka koja posuđuje kravate

Baš kao što biblioteka odreaguje na potrebe čitalačke publike, tako je jedna biblioteka iz Filadelfije odreagovala i na potrebu onih koji moraju na intervju za posao a nemaju pristojnu kravatu
Naime, Free Library of Philadelphia je odlučila da pokrene novu uslugu: članovima biblioteke posuđuje kravate, koje moraju vratiti u roku od tri sedmice.
Zasad u svojoj ponudi imaju 48 kravata različitih dezena – od onih tradicionalnih, pa do modernih.
Na ovu neobičnu ideju uprava biblioteke je došla tako što je primijetila da je u njihovom kvartu veliki broj nezaposlenih, te da vlada veliko siromaštvo.
Ovdje živi i veliki broj imigranata kojima je posao krajnje neophodan, a posao se lakše dobija ako ostavite dobar prvi utisak.
“Ovo je pokazatelj da je naša biblioteka reagovala i uzela u obzir potrebe zajednice i lokalnog stanovništva”, kaže Nejt Edi, bibliotekar i koordinator ove biblioteke.
“I dok neki ljudi biblioteke poistovjećuju sa mirnim mjestima gdje se iznajmljuju knjige, mi želimo da poručimo da smo daleko više od toga”, kaže on.
Govoreći o ovoj neobičnoj usluzi, Dženifer Voker, menadžerka biblioteke, o svemu tome kaže: “Nezaposlenost u ovom kraju je blizu 20 odsto. Veliki broj stanovnika nema druge osim diplome srednje škole, tako da sve to stvara veoma tešku sliku ovog kraja”.
Inače, ovo nije prva biblioteka koja posuđuje kravate. Edi kaže da je ovo prvi put vidio u jednoj biblioteci u Kvinsu, a zatim ih je kontaktirao pitajući da li će imati nešto protiv da i oni pokrenu sličnu inicijativu.
“Naravno, nisu imali ništa protiv. Štaviše, ohrabrili su nas na ovaj korak. U početku smo imali samo 12 kravata, ali kasnije smo nabavili još”, kaže Edi.
Iako je sve počelo kao skromna ideja, bibliotekarski pomoćnik Omelio Aleksander je od ovoga napravio pravi mali projekat. Naime, on je napravio i kutiju u kojoj su izložene kravate. On je i bio taj koji je uspostavio sistem da kravate mogu posuditi samo oni koji su članovi biblioteke.
“Mnogi imaju neko svečano odijelo, a kravate su te koje ostavljaju poseban utisak. Kako god, uz pravu kravatu svi izgledaju daleko profesionalnije, i samim tim šanse na razgovoru za posao su im daleko veće”, kaže Aleksander.
O uspješnosti ove neobične inicijative govori i to da ju je primijetio Džim Kenedi, gradonačelnik Filadelfije, koji je posjetio biblioteku. Nakon što je gradonačelnik objavio fotografiju iz biblioteke na svom Twitter profilu, donacije u kravatama su počele da dolaze. Za svega nekoliko dana dobili su 36 novih kravata.
“Mislim da su svi prepoznali našu dobru namjeru i da su zato odlučili da nam doniraju kravate”, kaže Aleksander.
Slična ideja je pokrenuta prošle godine i u Baltimoru, gdje jedna dobrotvorna organizacija iznajmljuje odijela za razgovor za posao.

Proudly powered by WordPress