Ipak, stvari nisu tako sjajne koliko na prvi pogled izgledaju.
Nedavna studija New York Timesa pokazala je kako konzumiranjem smoothija u organizam unesemo više kalorija i šećera nego kad bismo to povrće i voće jeli cjelovito. Pored toga, povrće i voće u smiksanom obliku se drugačije ponaša u našem organizmu nego cjelovito.
Kako kaže dijetetičarka i nutricionistica Sarah Krieger kaže kako ljudi vrlo često, vođeni motom kako je to zdravo, nesvjesno pretjeraju sa količinom. Pored toga, voće i povrće je najzdravije i najefektnije u onom obliku u kojem ga je priroda stvorila – kao cjelovito.
Vlakna u čitavom povrću i voću se ponašaju kao ‘mreža’ koja usporava proces pretvaranja šećera iz hrane u šećer u krvi. Smoothiji ne eliminišu vlakna, ali ih zato isjeckaju na manje dijelove i učine manje efektivnima.
“Iz tog razloga ćete se nakon smoothija brže osjećati gladnima nego nakon što pojedete cjelovito voće i povrće iste količine”, pojašnjava ova nutricionistica.