Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Šta je Halim Zukić SDA članovima htio da poruči sa Kemalom Mušinbegovićem i obrnuto?

Ako ste pažljivo pročitali saopćenje za javnost OIO SDA Visoko u kojem nam otkrivaju svoje kandidate za OV Visoko u jednoj dvosmislenoj rečenici primjetili ste igru riječi koja rješava rebus nosioca liste odnosno kandidata za načelnika. Rješenje rebusa je slijedeće, ukoliko Halim Zukić bude kandidat za načelnika, Kemal Mušinbegović će biti nosilac liste i obrnuto.

Šta je Halim Zukić ovim gestom htio poručiti članovima SDA Visoko?

Prije svega Mušinbegović se do večeras nije spominjao, postojala je lista od pet kandidata (Mirza Ganić, Halim Zukić, Senad Karavdić, Zlatko Handžić, Nermin Kadrić) od kojih su Mjesni odbori trebali da izglasaju najboljeg. Na toj listi nije bilo Kemala Mušinbegovića, a to bi bila poruka Mjesnim odborima da je njihovo mišljenje važno koliko i uticaj globalnog zagrijavanja na broj metričkih centi zasijane pšenice u Visokom. Ono što je izvjesno je i da se Zukić krije iza Mušinbegovića do 04.07. koristeći i zadnji sat do zvanične prijave kandidata za načelnika ispitujući javno mnijenje koliko mu se isplati izaći na megdan Amri Babić koja je otvoreno pokazala da ga se ne boji i da ima jasnu namjeru da ga pobijedi na izborima.

Najizvesniji scenarij je slijedeći, Mušinbegović kao nosilac liste svakako osvaja mandat u OV Visoko, gotovo pa je nemoguće sa mjesta nosioca liste ostati bez mandata. Kao takav on će zapravo poslužiti samo kao “navlakuša” jer će odmah nakon izbora predati svoj mandat stranci i tako ostaviti prostora Zukiću da manipuliše istim u čemu je ovaj majstor, a što je pokazao na prošlim izborima i za što su mu poslužili mandati Dinke Omanović i Adema Hindije kako bi dobio mjesto predsjedavajućeg OV Visoko i apsolutnu vlast uz koalicione podrepe muhe. Nije to ni nešto posebno novo i mudro. Radi to SDA u Visokom redovno na svakim Lokalnim izborima. Najpoznatiji je primjer Mustafe Uzunalića prije 16 godina kada je sa druge pozicije na listi dobio 3.229 glasova što je apsolutni rekord, da bi odmah nakon izbora svoj vijećnički mandat ustupio stranci.

Koja je računica Kemala Mušinbegovića u svemu?

Politika je interes, ako posmatramo matematički sa kantonalnog paušala od cca.850KM ići na paušal vijećnika od 140KM nema nikakvog smisla. Ukoliko će zaista biti kandidat za načelnika i pretendirati na cca.3.500KM onda interesno i ima smisla. Međutim, Mušinbegović je ovim činom postao sve ono protiv čega se borio i na osnovu čega je dobio 3.397 glasova prije četiri godine u borbi za mjesto načelnika, odnosno prije dvije godine kada je dobio 2.210 glasova za mandat poslanika u Skupštini ZDK kao kadar SBB-a. Upravo je ukazujući na propuste SDA i hrabrost u iznošenju tih stavova i dobio najviše glasova i pobrao simpatije birača da bi preko noći postao dio svega toga.

Ima tu i jedna druga stvar, a to je kako pogledati u oči svojim dojučerašnjim političkim partnerima prije svih Amri Jupić i Naidi Delibašić, te svim onim koji su u predizbornoj kampanji radili lično za njega kako bi mijenjali upravo greške SDA politike!? Vrlo je moguće da iza svega stoji neki veći interes i pritisak zbog kojeg je Mušinbegović morao napraviti što je napravio, a što je uostalom i nagovijestio svojim ponašanjem na zadnjoj sjednici Skupštine ZDK kada je glasao suprotno od Amre Jupić, a u interesu SDA. Mala satisfakcija može biti to što će sada OO SBB Visoko na čelu sa Jasminom Omanovićem koji ga je smijenio sa mjesta predsjednika sada morati u slučaju da bude kandidat za načelnika u svojoj kampanji raditi za njega i narodu objašnjavati da je najbolji od svih ponuđenih kandidata iako nije bio dovoljno dobar za SBB u Visokom.

Da li je Mušinbegović svjesno pristao da bude laufer na šahovskoj ploči Lokalnih izbora koji unaprijed zna da se neće povući iz Skupštine ZDK ili na ovaj način SBB uklanja iz Skupštine “nestašnog” Mušinbegovića koji je pokušavao da napravi Nezavisni klub zastupnika saznat ćemo vrlo brzo. On je trenutno isplativ džoker u rukavu Halima Zukića koji ga čini ozbiljnijim za pregovaračkim stolom sa Miralemom Galijaševićem jer sad SDA Visoko ima dva zastupnika u Skupštini ZDK i garantuje kakvu takvu labavu većinu od 18 zastupnika, dok sa druge strane pravi prostor za postizborno pregovaranje sa budućim koalicionim partnerom, jer SDA ni pomoću najvećih izbornih prevara ne može osvojiti 13 vijećnika tako da će koalicija biti neophodna. Uz sve to ostaje pitanje i da li je Mušinbegović u svoj ovoj priči kandidovan kao član SDA ili SBB. Istina on je putem medija i zvanično napustio SBB, ali isto tako nikad zvanično nije dobio ni brisovnicu iz SBB-a.

Uostalom, o svemu ovome zadnju riječ imaju upravo birači koji će svojim glasovima reći šta misle i o Zukiću i o Mušinbegoviću kao i svim ostalim koji se pojave na listama.

Proudly powered by WordPress