Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ramiz Salkić, potpredsjednik manjeg bh. entiteta: Vlada RS-a našim novcem finansira ubice i zločince

Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a, oštro je osudio odluku Vlade tog entiteta da iz budžeta sa 40.000 KM, tokom 2016. godine, finansira haške optuženike, među kojima Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Prva uplata na njihove račune već je izvršena u iznosu od po 1.280 KM po osobi.

 Ponižene žrtve

-Nedopustivo je da Vlada bh. entiteta RS iz budžeta, dakle našim novcem, finansira ubice i zločince! Umjesto da Vlada pomaže žrtvama Radovana Karadžića, Ratka Mladića i drugih optuženika za ratne zločine, ona daje novac onima koji su planirali ili činili zločine nad nedužnim civilima. Vlada RS-a je ovim činom još jednom ponizila sve žrtve Karadžićeve ideologije – ukazuje Salkić.

Upozorava da Vlada RS-a zapravo konstantno, bez obzira koliko to bili nemoralno, podržava haške optuženike, njihove odbrane i porodice.

-Za nas je to neprihvatljivo i ne možemo s tim da se pomirimo. Tu su i naša sredstva i mi plaćamo poreze. Ne treba zaboraviti da svi građani ove zemlje kroz PDV finansiraju sve budžete u ovoj zemlji i sada imate situaciju da oni koji su organizirali i provodili ubijanja od Vlade RS-a dobijaju pomoć. To se mora prekinuti. Pored toga, ratnim zločincima se ukazuje takva čast da se po njima daju imena nekim ustanovama. Čitav ovaj sistem u RS-u  se vraća na 1992. godinu i ideologiju tih ratnih zločinaca. Mi ne smijemo na to ostati slijepi – kazao je za Salkić za Faktor.

Spriječiti izdvajanja

Dodaje da se novac ratnim zločincima i njihovim porodicama daje polutransparentno.

-Uglavnom to ide preko nazovi nevladinih organizacija, koje su zapravo u funkciji ratnih zločinaca. Zato pozivamo i visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da reaguje i spriječi trošenje budžetskog novca na haške optuženike – rekao je Salkić.

Proudly powered by WordPress