Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

U Kaknju počelo sa radom Udruženje “C.E.K.O.R.”: Ekologija i mladi u fokusu djelovanja

U februaru ove godine u Kaknju je osnovano Udruženje C.E.K.O.R. – Centar za ekologiju i održivi razvoj.

Udruženje su pokrenuli profesor Elmir Delibašić, koji obnaša funkciju predsjednika Udruženja te Mirza Čobo (potpredsjednik) i Amer Smolo (sekretar).

Šta je to C.E.K.O.R., čime će se baviti, šta su do sada uradili i šta planiraju, saznali smo u razgovoru sa predsjednikom Udruženja, Elmirom Delibašićem.

“Naši ciljevi su mnogobrojni i nisu vezani samo za ekologiju iako je najveći naglasak na njoj. Fokus našeg rada je jačanje kapaciteta za ekološku revitalizaciju i razvoj ekološke svijesti ali i rad sa mladima-organizovanje edukacija, prevencija, promocija zdravog načina života, kulture, volonterizma…”, kazao nam je Delibašić na početku razgovora.

Udruženje se odmah nakon osnivanja uključilo u akciju čišćenja grada Kaknja za njegov 624. rođendan i 71. godišnjicu oslobođenja.

“Sa našim volonterima smo očistili desnu obalu rijeke Bosne od cementarskog mosta do mosta Zlatnih ljiljana i prikupili 55 vreća smeća. Taj podatak je dovoljan da shvatimo kakav je naš odnos prema prirodi,rijekama i generalno okolini. Apelovao bih na sve građane da ne bacamo smeće u prirodu i ne kontaminiramo je jer ona je svakako zagađena. Trebamo gledati kako da je očistimo, da je revitaliziramo i da je ostavimo sljedećim generacijama. Naša svijest se teško mijenja pa smo mi zato fokus našeg djelovanja stavili na mlade koji ako sada ne nauče kako čuvati i sačuvati okolinu sigurno neće ni poslije mariti za nju.”, kaže Delibašić.

Udruženje Centar za ekologiju i održivi razvoj – C.E.K.O.R. 4. juna ove godine je realizovalo projekat „Od kraljevskih dana do današnjih dana“. Učesnici projekta su bili učenici STŠ “Kemal Kapetanović” koji su zajedno sa volonterima C.E.K.O.R.-a obišli kakanjski Muzej, Franjevački Samostan i Sultan-Fatihovu džamiju u Kraljevoj Sutjesci.

“Prilikom obilaska smo imali predavanje o njihovom značaju i historijatu. Cilj posjete bio  je upoznavanje i obrazovanje mladih sa našom kulturom i historijom, da ukažemo na značaj i bogatstvo koje imamo a sve u cilju očuvanja tradicije i kulture. Zahvaljujemo se svima koji su učestvovali i podržali ovaj projekat – Općini Kakanj, Muzeju Kaknja, Harry electrics, Tiron, Centrotransu i STŠ “Kemal Kapetanović“, kao i svim volonterima C.E.K.O.R.- a.”, kazao je Delibašić.

Udruženje C.E.K.O.R. uskoro će realizovati još jedan projekat pod nazivom „Zadržavanje mladih u našem gradu i državi kroz edukacije o zapošljavanju“, te pozivaju sve zainteresovane mlade ljude da se uključe.

Prva faza projekta će se održati u četvrtak 9.6.2016.godine u 17:00 sati u Omladinskom centru u Kaknju a planirani su predavanje i radionica na temu  „Osnovni elementi biznis plana i budžeta“ a predavač će biti Dženan Kulović – asistent na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu i Zenici.

“Oba ova projekta su pažljivo isplanirana i veoma su aktuelna jer u našoj općini su aktuelni stalni pozivi za samozapošljavanje a osnova za apliciranje je biznis plan. Naše aktivnosti će se nastaviti i ubuduće, a sa ovim projektima idemo na sljedeće faze. Imat ćemo, nadam se, još puno dobrih i korisnih projekata, a sa nekima smo aplicirali na kantonalni nivo i očekujemo dobre rezultate, s obzirom na aktuelnosti projekata koje radimo.”, kazao je Delibašić u razgovoru za Kaportal.ba.

Proudly powered by WordPress