Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kadeti BiH poraženi od Španije

U kontrolnom meču pred odlazak na SP, kadetska košarkaška reprezentacija BiH poražena je u ispunjenoj dvorani Mirza Delibašić od selekcije Španije sa 74:77. Na tribinama su se mogle vidjeti i mnoge poznate ličnosti, među kojima i naši bivši i sadašnji košarkaški asovi poput Boše Tanjevića, Nenada Markovića, Jusufa Nurkića i Mirze Teletovića.
Poslije minute bez postignutih poena prvi koš na utakmici je postigao Aljoša Janković za prvo vodstvo Zmajića na ovom susretu. Nedugo zatim Španci su poveli da bi potom u seriju ušao Musa koji uz pomoć Čampare dovodi našu reprezentaciju na plus devet, 20:11. Zmajići su tu prednost i uvećali do kraja prvog perioda na velikih plus 13, bilo je 31:18. Drugu četvrtinu otvaramo trojkom Muse, ali Španci uzvraćaju sa šest vezanih poena i smanjuju prednost na deset razlike. Gosti su pojačali odbranu u nastavku druge dionice, te su došli na minus šest, ali onda Musa veže šest uzastopnih poena, pa BiH dolazi do 42:30 da bi konačan rezultat poslije prvih 20 minuta bio 42:33.
Selekcija Španije je u 24. minuti došla do minus pet, 44:39, a onda pogađaju Mutić i Alikadić i Zmajići se brzo vraćaju na dvocifrenu prednost. Imali su Zmajići i plus 13 minutu prije kraja, ali su onda Španci serijom poena koju je zaključio Carraasco trojkom u posljednjih poena stigli do minus osam, 57:49. Zahvaljujući nekoliko odličnih minuta u posljednjoj dionici, Španija stiže do minus četiri, 64:60, a onda Kočić pogađa uz dodatno slobodno bacanje i Zmajići na pet minuta do kraja dolaze na ”sigurnih” plus sedam.
Španci su ipak uspjeli dvije i po minute prije kraja uspjeli doći na minus jedan 67:66, pa je uslijedila neizvjesna završnica. Trojkom Gonzalesa zatim su i poveli drugi put nakon vodstva u prvoj četvrtini, a nakon neiskorištenog napada ponovo je Gonzales pogodio trojku kojom je gotovo potvrdio pobjedu Španije, a na kraju je u penal završnici bilo 74:77. Prvo ime meča bio je sjajni Musa sa 32 poena i 11 skokova, Čampara je dodao devet poena, a na drugoj strani najefikasniji je bio Busquets sa 17 ubačenih koševa.
Već večeras Zmajići će u Vitez odigrati novi meč sa istim rivalom. Utakmica se igra sa početkom od 21:15 sati u Gradskoj sportskoj dvorani Vitez. Ulaz na pomenutu utakmicu koštati će 5 KM, a svi prihodi će biti proslijeđeni upravo košarkašima za daljnja takmičenja. Tehnički organizator ove utakmice je OKK Vitez iz Viteza, klub u kojem je veliki dio svog znanja, te svoje prve trenerske korake napravio selektor zlatnih kadeta Josip Pandža.

(scsport.ba)

Proudly powered by WordPress