Sastojci:
- 240 g mljevenih keksa
- 1 žlica kakaa u prahu
- 50 ml slatkog vrhnja
- 40 g maslaca
Za kremu:
- 500 g krem sira
- 400 ml slatkog vrhnja
- 3 jaja
- 150 g šećera u prahu
- 2 žlice oštrog brašna
Za glazuru:
- 40 g maslaca
- 100 g čokolade za kuhanje
Priprema:
Kekse pomiješajte s kakaom, ulijte vrhnje, otopljeni maslac i dobro izmiješajte električnom miješalicom.
Dno kalupa za torte (24 cm) obložite papirom za pečenje i lagano ga nauljite. Pripremljenu smjesu ravnomjerno dobro utisnite u kalup.
Sir i slatko vrhnje zajedno dobro izmiješajte električnom miješalicom. Dodajte jaja, šećer u prahu, brašno i ponovo izmiješajte.
Smjesu ulijte u kalup, lagano poravnajte i pecite u zagrijanoj pećnici na 170 °C oko 40 minuta. Kad je pečen ostavite ga još 30-ak minuta u zatvorenoj ugašenoj pećnici.
Maslac dobro zagrijte, maknite s vatre, dodajte natrganu čokoladu i poklopite. Nakon 2 minute dobro izmiješajte i prelijte preko kolača.
Posluživanje:
Kolač izrežite zagrijanom oštricom noža kako čokoladna glazura ne bi pucala prilikom rezanja i poslužite.
Kolač se ne smije predugo peći jer puca po sredini. Pečen je dok se na dodir prstima sredina kolača pri pritisku vrati natrag.