Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Lagani cheesecake

Sastojci:

  • 240 g mljevenih keksa 
  • 1 žlica kakaa u prahu
  • 50 ml slatkog vrhnja
  • 40 g maslaca

Za kremu:

  • 500 g krem sira
  • 400 ml slatkog vrhnja
  • 3 jaja
  • 150 g šećera u prahu
  • 2 žlice oštrog brašna

Za glazuru:

  • 40 g maslaca
  • 100 g čokolade za kuhanje

Priprema:
Kekse pomiješajte s kakaom, ulijte vrhnje, otopljeni maslac i dobro izmiješajte električnom miješalicom.
Dno kalupa za torte (24 cm) obložite papirom za pečenje i lagano ga nauljite. Pripremljenu smjesu ravnomjerno dobro utisnite u kalup.

Sir i slatko vrhnje zajedno dobro izmiješajte električnom miješalicom. Dodajte jaja, šećer u prahu, brašno i ponovo izmiješajte.

Smjesu ulijte u kalup, lagano poravnajte i pecite u zagrijanoj pećnici na 170 °C oko 40 minuta. Kad je pečen ostavite ga još 30-ak minuta u zatvorenoj ugašenoj pećnici.

Maslac dobro zagrijte, maknite s vatre, dodajte natrganu čokoladu i poklopite. Nakon 2 minute dobro izmiješajte i prelijte preko kolača.

 Posluživanje:
Kolač izrežite zagrijanom oštricom noža kako čokoladna glazura ne bi pucala prilikom rezanja i poslužite.
Kolač se ne smije predugo peći jer puca po sredini. Pečen je dok se na dodir prstima sredina kolača pri pritisku vrati natrag.

 

Proudly powered by WordPress