Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Google će praviti leteće automobile?

Jedan od osnivača Google Leri Pejdž pokrenuo je dva male kompanije koje rade na razvijanju malih električnih letjelica – letećih automobila, piše Blumberg.
Pejdž je radi tog projekta pokrenuo kompanije Zee.Aero i Kiti Hok, kako se zove i mjesto u kome su braća Rajt prije više od 100 godina izvela pionirski let avionom.
Prije tri godine u Silicijumskoj dolini pojavila se nova kompanija Zee.Aero koja je bila smještena odmah pored Google-ovog sjedišta u mjestu Mauntin Vju, što je, kako navodi Blumberg, neobično, pošto Google čvrsto kontroliše svu zemlju u okolini.

Jedan novinar je primjetio patentni dokument koji pokazuje da Zee.Aero radi na maloj električnoj letjelici koja uzlijeće i slijeće vertikalno – letećim automobilima. Poslije toga je uslijedilo je mnoštvo napisa, a kompanija je negirala da je povezana s Google-om ili nekom drugom poznatom tehnološkom kompanijom.
Ubrzo je medijima počela da izbjegava upite medija, a zaposlenima su data uputstva kao da izbjegavaju pitanja novinara. Ispostavilo se da Zee.Aero ne pripada Google-u, već Leriju Pejdžu koji je sa Sergejom Brinom osnivao internet džina. Pejdž je od 2010. lično finansirao Zee.Aero sa zahtijevom da se njegova umiješanost krije od javnosti, reklo je 10 ljudi koji su upoznati s tom kompanijom.

Zee.Aero je dio Pejdžovog plana da se ubrza razvoj personalizovanog vazdušnog putovanja.
Kao i osnivači Amazona i Pejpala, Džef Bezos i Ilon Mask, Pejdž koristi lično bogatstvo za ostvarivanje dječačkih snova, navodi Blumberg.
Zee.Aero se nalazi u jednospratnoj zgradi u kojoj je Pejdž prizemlje namijenio kompaniji, dok su na spratu bile njegove prostorije, ali je kasnije inžinjerima ustupio i taj prostor sa skupim slikama, zidom za penjanje, kao i prvim raketnim motorom Sejseksa koji mu je poklonio Mask.
Ta kompanija zapošljava skoro 150 ljudi, a proširila je rad u aerodromskom hangaru na oko sat vremena vožnje gdje se izvode probni letovi prototipova.
Pored Zee.Aera u koji je uložio više d 100 miliona dolara, Pejdž je prošle godine pokrenuo Kiti Hok nedaleko od prostorija Zee.Aera da radi na slilčnim projektima.
Prema podnijetim dokumentima, njen predsjednik je Sebastijan Tran, koji je kum Guglovog programa samonavodećih vozila i osnivač istraživačkog odjeljenja u Google Ex-u. Page, Google i Tran su odbili da govore o Zee.Aeru ili Kiti Hoku.
Proudly powered by WordPress