Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Prvi rezultati popisa će biti objavljeni 1. jula: Statističari iz RS-a učestvuju u obradi podataka

Obrada podataka popisa stanovništva BiH teče predviđenom dinamikom i gotovo je izvjesno da će prvi rezultati biti objavljeni u predviđenom zakonskom roku, 1. jula ove godine, rekao je za Faktor zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Fadil Fatić. Posao na obradi podataka organizovan je u dvije smjene, čak i u dane vikenda.

– Do sada je završena većina posla. Ono što je najvažnije, uspostavljena je baza podataka, u koju su unijeti svi podaci sa svih popisnica, kako onih koje se odnose na osobe, tako i sa obrazaca P2, koji se odnose na kuće, stanove, građevinsko zemljište i slično. Osim podataka o rezidentnom stanovništvu i nacionalnoj strukturi, u vezi s čim su se vodili pregovori više od godinu, obrađuju se podaci i u vezi sa starosnom strukturom, pismenošću, obrazovnom strukturom stanovništva i slično – dodao je Fatić.

Bez utjecaja politike

Ono što je možda i najvažnije je da aktuelna politička retorika, kojom se koriste političari iz RS-a, o nepriznavanju rezultata popisa i slično, ni najmanje ne utječe na obradu podataka.

– U posao obrade podataka uključeni su službenici državne Agencije za statistiku, kao i oba entitetska zavoda, što znači da su u ovaj posao uključeni i službenici iz RS-a. Za sada, u vezi sa tim pitanjem, nema nikakvih problema koji bi bili povezani sa politikom i izjavama zvaničnika iz RS-a – dodao je Fatić.zavod-za-statistiku-fadil-fatic-14042016-KSPopis stanovništva u BiH proveden je 2013, dvije godine nakon što je ovaj najvažniji statistički posao obavljen u cijelom svijetu. Čak kada je konačno proveden i u BiH, na objavu rezultata čeka se skoro tri godine.

Jukićevo ovlaštenje

Više do godinu vodili su se pregovori između državne i entitetskih statističkih agencija o pitanju stalnog stanovništva, odnosno koliko BiH ima državljana koji su stalno nastanjeni na teritoriji naše zemlje. Predstavnici RS-a su se uporno suprotstavljali predloženim kriterijima određivanja stalnog stanovništva, koju je predložio Međunarodni monitoring tim Eurostata (IMO tim). Broj popisnica, koje su osporavali predstavnici RS-a, kretao se između 121.000 i 196.000 osoba. Nije zanemarivo i to da je, prema procjenama, među osoporavanim popisnicama najviše Bošnjaka.

Nakon što su propali svi pokušaja postizanja konsenzusa o metodologiji obrade podataka, odnosno o pitanju stalnog stanovništva, direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić je iskoristio svoje zakonsko ovlaštenje i donio je Jedinstveni program obrade podataka, koji služi kao osnova za dobijanje konačnih rezultata popisa stanovništva BiH.

Zavod RS-a tražio bazu podataka

Prema riječima Fadila Fatića, Zavod za statistiku RS-a tražio je da im Agencija za statistiku BiH dostavi bazu podataka popisa stanovništva. Međutim, ovaj zahtjev je odbijen.

– Iako su sve tri agencije suvlasnici podataka popisa stanovništva, nismo mogli udovoljiti ovom zahtjevu, jer za to ne postoji zakonska osnova. Nijednim zakonom nije definisan protokol davanja baze podataka prije nego što budu objavljeni zvanični rezultati. Osim toga, nije definisano da li u ovakvim slučajevima dostavljamo samo podatke koji se odnose na entitet koji je uputio zahtjev ili na cijelu državu – pojasnio je Fatić.

Proudly powered by WordPress