Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Priprema se novi sistem registracije vozila: Muehlbauer će ponovo dobiti milione od BiH?

Iako još uvijek nije okončana istraga u vezi s isporukom ličnih karata i vozačkih dozvola, postoji mogućnost da Agencija za lična dokumenta, razmjenu podataka i evidenciju (IDDEEA) sklopi novi ugovor sa kompanijom Muehlbauer iz Banje Luke. Ovaj put, prema još uvijek nepotvrđenim informacijama, radilo bi se o nabavci uređaja i druge potrebne opreme za sistem registracije vozila RFID.

RFID sistem

Radna grupa Vijeća ministara, koja razmatra pitanje registracije vozila, do kraja ove sedmice trebala bi da okonča svoj rad i usvoji izvještaj sa zaključcima. U njima bi, između ostalog, bilo predloženo ukidanje postojećih naljepnica, koje su se postavljale na vjetrobransko staklo prilikom registracije vozila i uvođenje takozvanog RFID sistema.

Ovaj sistem se sastoji od uređaja, poput onog koji se koristi prilikom plaćanja cestarine na autoputu, čipa, koji je ugrađen u registracijske tablice, potrebnih čitača kojima bi bila opremljena policija, te novih dokumenata, za koje će biti potrebno nabaviti novu opremu za izradu. S obzirom na to da u BiH trenutno postoji oko milion vozila, očigledno je da će se uvođenje RFID sistema mjeriti milionima maraka.

Zanimljivo je da je jedna od firmi koja je osposobljena za ovaj posao Muehlbauer iz Njemačke, odnosno njena istoimena kompanija kćerka iz Banje Luke. Ako bude donesena odluka o uvođenju RFID sistema, posao na izboru najboljeg ponuđača i nabavci svih uređaja i opreme trebala bi voditi upravo IDDEEA, čiji direktor Edim Nesimi nije htio dati bilo kakav komentar o ulasku u novi posao sa Muehlbauerom.

Ova firma je putem direktnih pregovora dobila posao na isporuci ličnih dokumenata, vrijedan oko 100 miliona KM, a sklopljeni ugovor je izuzetno nepovoljan po BiH. Zbog toga Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv bivšeg direktora IDDEEA-e Siniše Macana.

Inače, suosnivač banjalučke firme Muehlbauer, osim istoimene njemačke kompanije je i Nites iz Praga. Ovu firmu su osnovali bivši savjetnik Milorada Dodika Zoran Korać i blizak prijatelj Zlatka Lagumdžije Miodrag Škrbić, inače brat prvog direktora CIPS-a Mirka Škrbića.

Političke veze

Osim povezanosti s IDDEEA-om, Nites je, navodno, zahvaljujući dobrim političkim vezama, uspijevao osigurati višemilionske ugovore sa m.telom i Elektroprivredom RS-a.

– Kako svaki sklopljeni ugovor sadrži i klauzulu o tajnosti, naša korporativna praksa ne podrazumijeva plasiranje ugovora u javnost, niti dostavljanje ugovora i interne dokumentacije trećim licima – kazala nam je Milica Stojaković, portparolka m:tela, na naše pitanje koje je sve poslove Nites obavljao za potrebe m:tela.

Jedan od najvećih poslova koje je Nites sklopio bio je ugovor sa Vladom RS-a o isporuci softvera za sistem centralizovanog obračuna plaća za sve budžetske korisnike u RS-u, vrijedan blizu četiri miliona KM.

(A. Šarenkapa/Faktor.ba)

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress