Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vlada FBiH pokušala ugasiti Sindikat osnovnog obrazovanja kako bi lakše došla do kolektivnih ugovora

Kantonalni sud u Sarajevu naložio je da Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja FBiH ne može biti izbrisan iz sudskog registra, dok se u cijelosti ne završi upravni spor koji se između Sindikata i Vlade FBiH vodi pred ovim sudom, javlja Patria.

Vlada FBiH je početkom maja donijela odluku o brisanju iz Registra udruženja Sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja FBiH. Iz Vlade  tvrde da je ovaj sindikat nepravilno registrovan.

Zahtjev za poništenje Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja FBiH pokrenuo je Sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo.

Član federalnog sindikata Saudin Sivro smatra da je takva odluka Vlade FBiH politička, i da neko želi namjerno izazvati haos u obrazovanju u FBiH.

–  U toku su pregovori između Vlade i sindikata oko usklađivanja granskih kolektivnih ugovora. Naš sindikat je najtvrđi orah. Jasno je da bi Vlada željela pogodnijeg sagovornika u tim pregovorima, zbog toga su nas i pokušali eliminisati na ovakav način – rekao je Sivro za Patriju.

– Rješenje Kantonalog suda u Sarajevu je velika pobjeda pravde. Sud je dokazao da ni Vlada ni premijer Fadil Novalić ne mogu biti iznad zakona – poručio je Sivro.

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja FBiH okuplja više od 17.000 prosvetnih radnika. Bore se za veći standard prosvetnih radnika, i bolje uslove rada. Iz Sindikata najavljuju velike reforme u osnovnom obrazovnom sistemu FBiH, koji će poboljšati kvalitet obrazovanja na prostoru FBiH, a samim prosvetnim radnicima donijet će veće plaće i bolje uslove rada, kao i jednake uslove za sve buduće prosvetne radnike prilikom zapošljavanja, piše Patria.

Proudly powered by WordPress