Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nema NO: Kako Milićević “šminka” Aluminij za prodaju, a Udovičić nezakonito radi

Kada je Nadzorni odbor Društva, na sjednici održanoj dana 11. maja 2016. godine donio Odluku o sazivanju izvanredne Skupštine dioničara “Aluminija” Mostar, i zakazao održavanje za 30. maj 2016. i kada se uzme u obzir da je Komisija za vrijednosne papire (KVP) donijela Rješenje kojim se odbija zahtjev za upis Branka Sesara, Samira Aničića i Davora Ramljaka (umjesto Beljo Krunoslav, Galić Ivice i Krešić Tomislav) kao članova Nadzornog odbora emitenta “Aluminij” d.d. Mostar i kada se temeljito pročita obrazloženje  tog Rješenja, onda je potpuno opravdan razlog pisanja ovog otvorenog pisma jer postoje argumenti za jako loše i  nezakonito korporativno upravljanje u Aluminiju, stoji u otvorenom pismu Udruženja dioničara, akcionara i udjeličara, piše novinska agencija Patria.

JELKA MILIĆEVIĆ

Dana 4. jula 2015. Jelka Milićević, ministrica finansija FBiH je izjavila: “Aluminij ćemo prvo “ušminkati”, pa onda prodavati. Šminkanje se planira izvesti uz pomoć svjetskih finansijskih institucija koje će preko svojih stručnjaka ponuditi plan i pomoć.”

Da li za vas ministrice “šminkanje” Aluminija znači ne poštivanje Zakona o gospodarskim društvima koji u članu 247. st. 4. eksplicitno navodi: “Predsjednik i članovi Nadzornog odbora upisuju se u Registar kod Komisije” što znači da tek tada Nadzorni odbor ima svoju registraciju i mogu po Zakonu raditi i donositi Odluke kao što je i Odluka od 15. maja 2016. za sazivanje vanredne Skupštine Aluminija koja je donesena nezakonito.

Vi ste rodom iz Đakova, pisali smo Vam pismo pod nazivom „Đakovački vezovi” i detaljno objasnili šta su i koliko su značajni za kulturu Republike Hrvatske Đakovački vezovi. Ali ništa niste od tog pisma uzeli kao dobroga i da koristite u svom radu u HDZ i u Vladi F BiH, ali Vam se to sveti jer „šminkanje” Aluminija nećemo uraditi sa v.d. direktoricom Ružicom Udovičić koja koristi falsifikate punomoći na ponovljenoj Skupštini Aluminija od 29. januara 2016., a koristite falsifikat punomoći da bi se „ubacili” (nazovimo) predstavnici malih dioničara u Nadzorni odbor Aluminija.

Ali hvala Bogu da postoji svijest u KVP i da je svojim Rješenjem Komisija javnosti i stranom investitoru pokazala kako v.d. direktorica Ružica Udovičić zamišlja vladavinu principa korporativnog upravljanja o čemu ćemo pisati u nastavku.

A Vama ministrice Jelka želimo skrenuti pozornost da se 50. ĐAKOVAČKI VEZOVI održavaju od 4. lipnja do 3. srpnja 2016. godina.

Savjetujemo Vam da ih obavezno posjetite jer ćete se vrlo brzo upoznati kako se “šminkaju” vezovi i kako se tako ušminkani vezovi lako prodaju. Ostavite malo na miru i HDZ, Aluminij i Vladu F BiH, i bit će puno bolje svima nama a pogotovo Vama jer građani Đakova radovat će se Vašoj posjeti jer ste došli da vidite “šminkanje” ĐAKOVAČKIH VEZOVA.

Bili ste predsjednik odbora za reviziju u Aluminiju, Vama je i tada bilo dobro poznato to famozno “šminkanje”, a na nezakonito održanoj 30. maja 2016. vanredne Skupštine od ukupno 106.912 glasova (broj prisutnih dionica s pravom glasa), o izboru neovisnoga vanjskog revizora za 2015. godinu, nazočni dioničari glasovali su kako slijedi: “ZA” izbor društva REVIZIJA K&P d.o.o. Mostar glasovalo je 106.809 glasova ili 99,9037 %, “PROTIV” izbora društva REVIZIJA K&P d.o.o. Mostar glasovalo je 57 glasova ili 0,0533 %, “NEVAŽEĆIH” glasova bilo je 46 ili 0,0430 %.

Opravdano se postavlja pitanje: da li ministrice Jelka, REVIZIJA K&P d.o.o. Mostar ima neku vezu za “šminku” Aluminija sa početka pisma???

Nezakonit prijem novih uposlenika u Aluminij bez konkursa a pogotovo prijem penzionisanog vozača koji je vozio Miju Brajkovića, pitanje je li to dio šminke. Povećani akumulirani gubitak u Aluminiju na 200.000.000 KM, pitanje je li to dio šminke

Odgovor je za vas Jelka vrlo težak i jedino nam ostaje da se čeka i da vidimo koliko ima opravdanja ova sumnja i u izbor novog revizora i u ove nezakonitosti koje su izražene u prijemu novog /nepotrebnog/ kadra. Jedino što penzionisani vazač koji je vozio Miju Brajkovića jeste “osoba za vezu” koja zna gdje sve Mijo Brajković ima nekretnine i HDZ-u će biti olakšan posao u realizaciji njihovih nakana.

UDOVIČIĆ RUŽICA

Kada smo 18. maja 2016. vidjeli natpis: “Upečatljiv govor direktorice Aluminija na međunarodnoj konferenciji o BiH” tj. na poziv organizatora dvodnevne međunarodne konferencije, “Vizija za BiH – Izgledi za napredak”, v.d. direktorica Aluminija d.d. Mostar Ružica Udovičić održala je upečatljiv govor u sarajevskomu hotelu Europa, u sklopu panela pod nazivom: Jačanje privatnoga sektora i povećanje konkurentnosti. Konferenciju su organizirali Američko-bosanska fondacija i Središte za transatlantske odnose (SAIS), s ciljem pružanja potpore započetim reformskim procesima u BiH, a nakon Sarajeva, slijede susreti i u Beču, Briselu i u Washingtonu.

Bili smo oduševljeni s tim natpisom a ne znajući da je to drugo lice (naličje) Ružice Udovičić.

“Pravo lice” Ružice je vidljivo, jer je navedeno u obrazloženju Rješenja KVP po kojem se odbija upis tri člana Nadzornog odbora ALUMINIJA.

Nime, na strani 3 Rješenja Komisija daje detaljan pregled punomoći na ime Ružice Udovičić i konstatuje: “S tim u vezi od ukupno 10,36% punomoći dioničara koje su date Ružici Udovičić za učešće u radu i odlučivanju skupštine, 4,76% je dato nakon objavljivanja obavijesti o sazivanju skupštine. ZAHTJEV NIJE OSNOVAN.”

 

Šta reći na ovu konstataciju KOMISIJE?? Jednostavno: “da se naježiš” jer v.d. direktorica upotrebljava falsifakt punomoći koje želi podvaliti i KVP.

 

Evidentan je falsifikat punomoći koji je kristila v.d. direktorica Ružica Udovičić.

Komisija nije mogla da vjeruje da je takav Zahtjev za upis Nadzornog odbora u registar kod KVP, dobila od ALUMINIJA i otišli su u ALUMINIJ “na lice mjesta” da zahtjev provjere i da konstatuju da “zahtjev nije osnovan”.

Proudly powered by WordPress