Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Šta se dešava u Ministarstvu prometa: Bajrambašić tvrdi da se naručuju tekstovi protiv njega

U vezi naručenog teksta od strane pojedinca ili grupe iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH, te objavljenog na jednom internet portalu pod naslovom „Nova afera u Ministarstvu prometa BiH: Podnesena krivična prijava protiv Izeta Bajrambašića“, s ciljem pravilnog informisanja javnosti, kako je nveo, oglasio se i sam Bajrambašić, istčući da na taj način štiti svoj i digniteta saradnika.

– Upravni odbor SEETO ne postoji jer ne postoji SEETO kao pravni, profesionalni ili bilo koji drugi subjekt, kojemu se imenuje Upravni odbor (engl. Board of Directors). Kao visokopozicionirani državni službenik, profesionalno sam odgovoran za međunarodnu i međuentitetsku transportnu infrastrukturu,te sam imenovan u Upravni komitet (engl.Steering Committee), koji je zadužen za provedbu Memoranduma o razumijevanju za razvoj osnovne transportne mreže u jugo-istočnoj Evropi (Memorandum), koji su u Luksemburgu 2004. godine potpisale sedam zemalja Zapadnog Balkana i Evropska komisija.

Ovo tijelo ne upravlja niti nadzire rad profesionalnih, niti bilo kojih drugih organizacija. Permanentni sekretarijat sa sjedištem u Beogradu  je uspostavljen prema Memorandumu, a radi u okviru zakonodavstva Republike Srbije. Isti je  zadužen za podršku tehničku i administrativnu Steering Committee, i nema formiranih drugih tijela.

Deset državnih službenika Ministarstva su naizmjenično radili korektno i profesionalno prema odgovarajućim propisima sve poslove na provedbi Memoranduma, kao međunarodnog akta.

Finansijska sredstva za rad na provedbi Memoranduma finansiraju, prvobitno Evropska komisija, a kasnije zemlje Zapadnog Balkana samostalno, kroz godišnji budžet i planove rada.

Sva izdavanja (plate, naknade, dnevnice, odvojeni život…) su regulisana Knjigom pravila (Role Book) koja je usvojena na sastanku u Briselu 2009. godine.

Tužilaštvo BiH na čelu sa Glavnim tužiocem Goranom Salihovićem, prema aktima koja su dostavljena Ministarstvu (10.5.2016. godine i 06.06.2016. godine) vodi istragu u ovom predmetu,  protiv troje službenika imenovanih 19.6.2015. godine. U ovim aktima se ne navodi koje radnje i aktivnosti se stavljaju na teret ovim državnim službenicima. Iz tog razloga, odmah po saznanju uputili samo zahtjev Tužilaštvu BiH za samoinicijativni iskaz u ovom predmetu.

Uvijek nastojim da pomognem istrage ove vrste. Tako sam pomogao u rješavanju nesporazuma tužilaštava Srbije i BiH u 2015. godini, u vezi prikupljanja podataka u ovom predmetu. Na sastanku Upravnog komiteta (oktobar 2015. godine), a i kasnije Permanentnom sekretarijatu sam sugerisao način kako da se efikasno i pravno utemeljeno dostave svi traženi podaci Tužilaštvu BiH.

Naravno, sve procedure na zahtjev Tužilaštva BiH ćemo poštovati, te provesti i dokazati ispravnost našeg rada – kaže Bajrambašić u svom sapoćenju

Proudly powered by WordPress