Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Duraković: Za glasanje se registruju žrtve genocida, a 2.000 Srba iz Srbije su fiktivni glasači

Kampanja za registraciju Bošnjaka Srebreničana koji žive u inostranstvu, pokrenuta prije skoro mjesec dana za glasanje na oktobarskim izborima, izazvala je popriličnu paniku u redovima srpskih stranaka čiji je zajednički kandidat za načelnika Mladen Grujičić.

Grujičić, te predstavnici srpskih stranaka upozoravaju da „Bošnjaci masovnom registracijom fiktivnih birača spremaju novi izborni inžinjering“, piše novinska agencija Patria.

Grujičić je za “Glas Srpske” rekao da Bošnjaci uveliko rade na tome da putem pošte uvrste u birački spisak oko 3.000 fiktivnih glasača.

– U jednom call centru u Srebrenici zaposleno je deset bošnjačkih omladinaca koji registruju osobe koje su evidentirane popisom 1991. godine, a žive u evropskim zemljama ili u Americi. Tako će se pojaviti veliki broj registrovanih bošnjačkih glasača koji ovdje nisu dolazili više od dvije decenije, niti imaju lična dokumenta izdata u Srebrenici – kaže Grujičić.

Dodao je da opštinska služba po nalogu načelnika Ćamila Durakovića izdaje za te osobe uvjerenja o državljanstvu čak i bez njihovog odobrenja.

– To je zloupotreba ovlaštenja. Nezakonite radnje trebalo bi da ispitaju nadležno tužilaštvo i MUP RS – smatra Grujičić.

Aktuelni načelnik Srebrenice i kandidat probosanskih stranaka za ovu poziciju na ovogodišnjim oktobarskim izborima, Ćamil Duraković za Patriju kaže da su Grujičićeve izjave smiješne.

– Izdavanje uvjerenja o državljanstvu je regulisano zakonom i načelnik nikakvom odlukom ne može to promijeniti niti bilo kome narediti da izdaje uvjerenja. Takva Grujičićeva izjava samo pokazuje da on kao kandidat uopšte ne poznaje zakone, općinske propise, ni koje su ovlasti i nadležnosti načelnika, a hoće da to bude – pojašnjava Duraković.

Duraković ističe da jedino što je tačno, a prema informacijama koje ima, jeste da je povećan broj osoba koje traže uvjerenje o državljanstvu.

– Najviše među njima je Bošnjaka, dok se isto tako u jednom većem broju javljaju i Srbi. Maksimalno smo se angažovali da animiramo srebreničke Bošnjake koji žive rasuti po svijetu da se u što većem broju registruju i glasaju, a to je nešto što je u zakonskim okvirima. Sve ostalo što je rekao Grujičić je netačno – poručuje Duraković.

Napominje, što je najvažnije, da to nisu fiktivni birači, već preživjele žrtve genocida koje su morale napustiti Srebrenicu, a da se kod Srba radi o više od 2.000 glasača koji su 70-tih godina napustili Srebrenicu, i sada se prijavljuju za glasanje.

S druge strane, Grujičić i blok srpskih stranaka čiji je on kandidat, također rade na pozivanju raseljenih Srba da u što većem broju glasaju na izborima.

– Koalicija svih srpskih političkih partija iz Srebrenice „Zajedno za Srebrenicu“ poziva sve Srbe „u rasejanju po gradovima Srbije i dijaspori“ da glasaju 2. oktobra za Mladena Grujičića.

Za sve koji to žele, bit će organizovan prijevoz do Srebrenice, a za one koji nisu u mogućnosti da to urade, poziv je upućen da glasaju putem pošte, a da prijavne obrasce mogu naći na stranici izbori.ba., poručuju iz Grujičićevog štaba.

Proudly powered by WordPress