Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak za Faktor: Nećemo odustati od BiH i proširenja Unije

Slovačka preuzima šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom 1. jula. Zadatak predsjedavajuće zemlje je koordinacija evropskih politika, s tim što uvijek odredi i nekoliko prioriteta.

-Naši prioriteti bit će i formalno usvojeni krajem juna. No, već sad mogu reći da je cilj slovačkog Predsjedništva Vijećem EU-a ojačati kredibilnost evropske politike proširenja. Baš zato smo proširenje odredili kao jedan od četiri naša prioriteta – kazao je za Faktor Miroslav Lajčak, ministar vanjskih poslova Slovačke i bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

Ispunite obaveze

Slovačka se nada kako će tokom njezina predsjedavanja biti moguće postići konkretan napredak u pristupnom procesu zemalja zapadnog Balkana i Turske.

-To ovisi prvenstveno o zemljama aspirantima i zemljama kandidatima. Slovačka će kao predsjedavajuća EU-om u tome biti iskren posrednik i nepristran medijator. Sve te zemlje su u različitim fazama integracijskog procesa. U skladu s tim, naš pristup i naša pomoć tim zemljama kako bi se kretale prema naprijed bit će različiti prema svakoj od njih – naglasio je Lajčak. Evropskoj uniji “glavobolju” danas zadaje britanski referendum o izlasku iz EU-a zakazan za 23. juni, imigrantska/izbjeglička kriza, ekonomska nestabilnost… zbog čega mnogi smatraju da bi zahtjev BiH i drugih zemalja zapadnog Balkana te Turske mogao biti “na čekanju” još deceniju, sve dok EU ne sredi stanje unutar Unije. To bi moglo izazvati opasnu nestabilnost u našoj zemlji i na Zapadnom Balkanu.

-Svaka zemlja koja je u procesu pristupanja EU jako dobro zna da što treba činiti i postići kako bi napredovala na integracijskom putu. Na unutarnje procese u EU ne treba gledati kao na prepreku ispunjavanju obaveza koje je preuzela neka zemlja koja želi postati članica EU-a – istaknuo je Lajčak.

Ustrajna podrška

Slovačka, jednako kao i ostale zemlje članice EU-a, smatra da je ostvarivanje napretka najbolji način za eliminiranje svakog skepticizma i to će ujedno uvjeriti članice EU-a da se pređe u sljedeću fazu pristupnog procesa. To je, navodi ministar vanjskih poslova Slovačke, ujedno i dio kredibilnosti same politike proširenja EU-a. Jednom kad zemlja koja je pretendent ili kandidat za članstvo u EU ispuni potrebne kriterije, podsjeća Lajčak, EU reagira s odgovarajućom odlukom i prelazi se u sljedeću fazu procesa pristupanja. Kad je predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker predstavljao svoj plan kazao je kako u sljedećih pet godina sigurno neće biti prijema novih zemalja članica, ali naprosto zato što nijedna od sadašnjih kandidatkinja neće moći ispuniti potrebne uvjete do kraja mandata ove Komisije.

-EU nikad nije rekla da će prestati ili odustati od politike proširenja. Proširenje EU-a se općenito smatra jednom od najuspješnijih politika EU-a i Slovačka će ju ustrajno podržavati – kazao je Lajčak.

EU nema alternative

Iako se neke, istina minorne stranke zalažu i za okretanje drugim zemljama, recimo Rusiji koja sa drugim svjetskim silama poput Turske snažnije nastupa na Zapadnom Balkanu, Lajčak smatra kako ne postoji alternativa Evropskoj uniji za one koji žele biti dio jedinstvenog evropskog projekta izgrađenog na zajedničkim vrijednostima i idealima demokratije, poštivanju, jednakosti i svemu onome što pruža napredak i sigurnost svih zemalja članica.

-Priznavanja ovog koncepta čini sve druge mogućnosti neprivlačnim – zaključio je Lajčak.

Proudly powered by WordPress