Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Šta je pozadina odluke:Umjesto podataka o Galićevom rasipništvu,Hoffmann dobio rješenje o suspenziji

Rješenjem direktora Granične policije BiH Zorana Galića, od 15. juna privremeno je suspendovan glavni inspektor u GP Svevlad Hoffmann.

Prema zvaničnoj verziji, na web stranici ove državne policijske agencije, stoji da je Disciplinska komisija protiv Hoffmanna pokrenula disciplinski postupak „zbog postojanja osnova sumnje da je počinio više težih povreda službene dužnosti definiranih Zakonom o policijskim službenicima BiH: „ponašanje koje narušava ugled policijskog organa“, „davanje netačnih podataka koje utiču na donošenje odluka nadležnih organa ili izazivaju druge štetne posljedice“ i „zloupotreba službenog položaja“, piše novinska agencija Patria.

Uzimajući u obzir prirodu težih povreda službene dužnosti koje se Hoffmannu stavljaju na teret, okolnosti pod kojima su počinjene i činjenicu da je riječ o visokočinovanom službeniku policije, u cilju zaštite interesa i ugleda službe doneseno je rješenje o privremenoj suspenziji koja će trajati do okončanja disciplinskog postupka, saopćeno je iz GP BiH.

Međutim, istina je posve drugačija. Hoffmann je mjesecima pokušavao zvanično dobiti informacije o sumnjivoj kupovini košulja za pripadnike GP BiH za što je utrošeno 1,5 miliona KM, luksuznih automobila za direktora Galića i njegovog zamjenika Zijada Srabovića (161.000 KM). Galić je za sebe kupio Touarega, a za Srabovića Passata.

Od službenika za informisanje Hoffmann je za svaki upit uredno dobijao odbijenice, a od Žalbenog vijeća kojem se potom obraćao pozitivan odgovor da mu se moraju dati na uvid tražene informacije. Umjesto informacija uslijedila je suspenzija.

Grupa policajaca GP BiH, koja je već u nekoliko navrata slala dopise o Galićevim i Srabovićevim nezakonitim aktivnostima ( između ostalog o naštimanim činovanjima podobnim i poslušnim), koje narušavaju ugled ove državne policijske agencije, ove sedmice uputit će Tužilaštvu BiH kompletnu dokumentaciju o svemu što je do sada ovaj dvojac radio.

O ovim dopisima, na koje je jedino ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić odreagirao, mediji su pisali u više navrata.

Sagovornici Patrije iz Ministarstva sigurnosti BiH i Granične policije kažu da je Galićeva odluka da suspenduje Hoffmanna klasični primjer panike u kojoj se direktor trenutno nalazi, jer je svjestan da postoji mnogo dokaza o njegovim samovoljnim i nelegalnim potezima unutar GP BiH, čime će se pozabaviti i Tužilaštvo BiH.

Tako, navode oni, Galić sedmično jedan maksimalno dva dana provede na poslu u Sarajevu, a sve ostale dane on i njegov vozač su kući u Hercegovini. No, to nije smetnja da direktor uredno uzima naknade za odvojeni život.

Kadrovska politika, koju Galić uz punu podršku Srabovića vodi, svodi se na personalni odnos, pojašnjavaju Patrijini sagovornici.

Dovoljno je da ga neko poprijeko pogleda ili progovori javno o bilo čemu što njemu ne odgovara, direktor se naljuti te „razbaca“ ljude po terenskim uredima ili graničnim prijelazima po vlastitom nahođenju.

Policijski službenici nezadovoljni takvim tretmanom odlaze na bolovanje ili godišnji odmor, što se u konačnici negativno odražava na rad Granične policije.

Inače, Hoffmann može biti suspendovan maksimalno 60 dana, što je zakonski rok u okviru kojeg Disciplinska komisija mora donijeti konačnu odluku.

Galić donio Pravilnik kako bi sebi i Sraboviću kupio luksuzna vozila

Vijeće ministara BiH donijelo je Pravilnik o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH, kojim je propisano na osnovu funkcije kome pripada kakvo vozilo.

Touareg, koji je Galić nabavio za sebe, spada u visoku klasu putničkih vozila. Ovim pravilnikom može se kupiti za potrebe članova Predsjedništva BiH i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Međutim, ovim pravilnikom dopušteno je državnim policijskim agencijama da mogu donijeti poseban pravilnik nabavke specijalizovanih službenih vozila za policijske potrebe.

To je Galić iskoristio, te je 9. jula prošle godine Granična policija BiH donijela poseban pravilnik, čime je sebi otvorio „zakonit“ put za nabavku Touarega od 105.000 KM plus dodatna oprema, te za Srabovića Passata 56.000 KM također sa dodatnom opremom.  Nijedno vozilo za posebne policijske potrebe nije više nabavljeno.

Hoffmann imenovan nacionalnim koordinatorom BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o imenovanju Svevlada Hoffmanna za nacionalnog koordinatora BiH za saradnju i koordinaciju s Regionalnim centrom “Regionalna inicijativa za migraciju, azil i izbjeglice” (MARRI). Iako je suspendovan u Graničnoj policiji BiH, to nije smetnja za obavljanje ovog posla.

Proudly powered by WordPress