Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Italija eliminisala aktuelnog prvaka Evrope Španiju

U osimini finala Evropskog prvenstva Italija je na stadionu St. Dennis u Parizu sa 2:0 pobijedila Španiju i tako je eliminisala branitelja naslova. Italija je bila mnogi bolji rival tokom cijelog prvog poluvremena, a samo je sjajni De Gea spasio Špance potpunog debakla. Azzurri su do vodstva mogli već u 8. minuti, ali je udarac Graziana Pellea glavom iz nepsoredne blizine odbranio španski golman na izvanredan način. Već u 11. minuti Giaccherini je pogodio stativu nakon atraktivnog pokušaja, međutim pogodak ne bi bio priznat, jer se prije toga čula sudijska pištaljka. Sredinom prvog dijela u idealnoj situaciji bio je i Parolo, čiji udrac glavom je otišao preko gola, da bi Italija do gola došla konačno u 33. minuti.
Eder je izveo slobodan udarac sa 20 metara, De Gea je uspio odbiti loptu, ali samo do Chiellinija koji je iz neposredne blizine pogodio za vodstvo Azzurra 1:0. U 45. minuti agilini Giaccherini je sve sam uradio i odlično je šutirao iskosa sa lijeve strane, ali je De Gea još jednom čudesnom odbranom izvadio loptu ispod prečke i nakon prvih 45 minuta bilo je 1:0.
Uspavana Španija je konačno do šanse stigla u 50. miniti kada je nakon ubačaja Morata ostao sam na petercu, ali šutirao je vrlo loše glavom, radvno u Buffona. Igrala se 55. minuta kada je Pelle sjajno proigrao Edera koji je izašao sma ispred De Gee, ali je nevjerovatni španski golman još jednom odbranio. Azzurri su novu veliku šansu imali u 62. minuti kada su ponovo sjajno kombinovali, ali na povratnu loptu De Sciglia nije bilo nikoga da pospremi loptu u mrežu iz blizine. Španci su lijep napad izveli u 70. minuti kada je Iniesta proigrao Aduriza, a španski rezervista je šutirao iz prve, ali pored gola.
Iniesta i Pique su dobro šutirali u 75. i 76. minuti, ali u oba navrata Buffon je dobro intervenisao. Rezervista Insigne je na drugoj strani dobro šutirao u 85. minuti, ali De Gea je ponovo bio na mjestu. U 90. minuto Španija je imala sjajnu šansu nakon jedne greške italijanske odbrane, ali je Buffon sjajno odbranio udarac Piquea. U posljednjim trenucima utakmice u 91. minuti sjevnula je jedna kontra Azzurra, a svojim drugim golom Pelle je postavio konačnih i zasluženih 2:0.

(scsport.ba)

Proudly powered by WordPress