Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Da li su vodovod Smršnica i odvoz otpada iz vangradskih područja ekonomski promašaj za JKP “Visoko”?

Česta pojava cisterne u Naselju Luke sa oznakama JKP “Visoko” koja se puni vodom svakodnevno i pri tome činjenica da se ulice u Visokom ne peru svakodnevno impliciraju pitanju gdje zapravo odlazi sva ta voda? Kako saznaje Visoko.co.ba JKP “Visoko” je prinuđeno gotovo svakodnevno da snabdijeva vodom selo Smršnicu koje je ne tako davno dobilo vodovod i svako domaćinstvo za razliku od šireg područja sela Gračanica ima vodu iz česme što je težnja ovog kraja više od trideset godina.

Kako nadalje tvrdi naš izvor ekonomska računica JKP “Visoko” u ovom slučaju trenutno ne postoji. Navodno od uplate korisnika ovog vodovoda koje je stavljeno pod upravljanje JKP “Visoko” mjesečno se “zaradi” cca.400KM, a samo jedna cisterna koja odvozi vodu u Smršnicu košta JKP “Visoko” cca.200KM. Razlog svemu ovome je nedovoljan kapacitet lokalnog vodovoda.

Druga stvar koja je najavljena kao veliki zaokret u poslovanju JKP “Visoko” nakon smjene Ermina Dlakića bila je proširenje djelatnosti na odvoz smeća iz vangradskih područja koje se također pokazalo kao finansijski fijasko. Osim što svako domaćinstvo kao i u slučaju sa vodom lažira broj članova koji žive u domaćinstvu, računica odvoza na regionalnu deponiju Mošćanica i izlazak kamiona JKP “Visoko” kako bi prikupili otpad u ekonomskom smislu pokazali su se kao totalni promašaj.

Moguće je da su i ovi razlozi zbog kojih od 01.07.2016.godine Almir Hadžialić više neće biti direktor JKP “Visoko”, a novo kadrovsko rješenje tražit će se unutar JKP “Visoko” i Općine Visoko.

Proudly powered by WordPress