Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Pomoć za civilne žrtve rata iz Maglaja, Žepča i Doboj Juga

Humanitarna organizacija „Muslim Aid“ iz Velike Britanije ovih je dana za 80 civilnih žrtava rata u stanju socijalne potrebe  iz Maglaja, Doboj Juga i Žepča osigurala jednokratnu novčanu pomoć. U Savezu civilnih žrtava rata ZDK-a su zahvalni na pomoći, ali napominju kako je njihovo opredjeljenj e da kroz razne projekte zapošljavaju i ekonomski osnaže ovu populacije i tako je učine manje ovisnom o  pomoći donatora.

S obzirom da je riječ o humanitarnoj organizacii s religijskim predznakom, aktivnosti u BiH su, kažu njeni aktivisti, prilagođene ramazanskim danima.

„Tako da ćemo danas podijeliti vitre za 80 porodica. Naravno, sve ovo ne bi bilo moguće bez naših donatora iz Velike Britanije“, rekla je Esma Smajkan, projekt koordinatorica u HO Muslim Aid.

80 najugroženijih je dobilo jednokrantu novčanu pomoć od po 40 maraka.

„Sad moram 40 maraka dati za lijekove.  Evo moram dignuti recept.  A, i dijete nigdje ne radi. Valja i njemu pomoć“, kaže Sabrija Čizmić, civilna žrtva rata.

„Kad se nađeš u bezizlaznoj situaciji svaka pomoć je dobro došla“, rekla je Jasmina Spahić, civilna žrtva rata.

U  kantonalnom Savezu civilnih žrtava rata su zahvalni na pomoći, ali ističu kako su  projekti zapošljavanja ono na čemu će ubuduće raditi.

„Da ti ljudi rade, da zarađuju. Da se ne osjećaju kao osobe koje su po strani, za koje niko ne mari i da svojim radom sebi zarađuju sredstva za svoj život“, rekao je Miralem Malkić, predsjednik UO Saveza civilnih žrtava rata ZDK-a.

Već u septembru će, putem iste humanitarne organizaciji, biti nabavljeni novi plastenici za ovu populaciju.

Posted in ZDK
Proudly powered by WordPress