Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Elektroprivreda HZHB Mostar nije na vrijeme usvojila novi Statut, kazna za Upravu 140.000 KM!

Udruženje građana, dioničara-akcionara i udjeličara u društvima i investicionim fondovima u Bosni i Hercegovine (UGDAU DIF) uputilo je otvoreno pismo Branki Dadić, izvršnoj direktorici za Pravne poslove  JP Elektroprivrede HZHB Mostar, piše novinska agencija Patria.

-Saznali smo naknadno s kakvim i kolikim ste znanjem vi u ovom pravu tj. u primjeni principa korporativnog upravljanja i saznali smo koliki uticaj imate na Upravu kada se želi nešto uraditi, a kosi se sa odredbama Zakona o privrednim društvima.

S toga vam se lično obraćamo sa slijedećim napomenama: 28. Skupština JP EP HZ HB d.d. Mostar se održala 29. juna 2016. i na toj Skupštini je usvojena odluka o usvajanju Statuta JP Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne d.d. Mostar koji je potpuno usklađen prema Zakonu o gospodarskim društvima. Na Skupštini je bilo diskusije i pitanja: zašto se u donošenju te odluke kasni punih 6 mjeseci jer do 22. decembra se taj Statut trebao da usvoji.

U toku vašeg izlaganja na 28. Skupštini, a bilo je vezano za Statut i vi ste lično izgovorili da usvajanje Statuta koji je potpuno usklađen prema Zakonu o gospodarskim društvima u Zakonu nije bio utvrđen rok do kada se Statut mora usvojiti.

Bez obzira na replike na Skupštini koje su bile s vama po tom pitanju, nastavak vaše odbrane da nije u Zakonu utvrđen rok do kada se Statut mora usvojiti, odlučili smo da Vam sada obrazložimo da je u Zakonu definisan rok a to je 22. decembar 2016. a evo kako to objašnjavamo/dokazujemo: Sva privredna društva, uključujući i ona sa učešćem državnog kapitala u vlasničkoj strukturi, dužna su oblik, firmu, osnovni kapital i statut društva uskladiti sa ovim zakonom.

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u “Službenim novinama Federacije BiH” /22.10.2015./, a počet će se primjenjivati nakon isteka 60 dana od dana stupanja na snagu. /22.12.2015./

U Članu 370. napisano je da će za prekršaj bit kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 50 KM do 20.000 KM direktor i član uprave društva koji u roku ne postupi po odredbama člana 372. ovog zakona. Ovaj stav 3. člana 370 upravo govori o roku da se Statut mora usvojiti do 22.decembra 2015., a evo zašto:

Danom početka primjene ovog zakona tj. 22.12.2015. prestaje važiti “stari” Zakon o privrednim društvima.

Ovo vam je vrlo bitno, jer ako uporedite Statut sa vozačkom dozvolom tj. npr. da vam vozačka dozvola ističe npr. za osam mjecesci a koju ste dobili npr. po “starom” Zakonu, a imali ste roka dva mjeseca da je izmjenite – produžite jer vam je tako “novi” Zakon naredio, a vi tako niste uradili.

Kada vas zaustavi policajac  (29.6.2016.) i vidi da vozačka dozvola ističe za 8 mjeseci a Zakon je propisao da se ona izmjeni do 22.12.2015., pitanje za Vas je: da li bi policajac uradio prekršajni nalog??  Naravno da bi napisao prekršajni nalog na iznos od 20.000 KM jer vozačka dozvola koju ste mu pokazali ne važi.

Mislimo da smo s ovim uspjeli da Vam pojasnimo da je JP Elektroprivreda HZ HB  Mostar je morala da usaglasi Statut po novom Zakonu do 22.12.2015. jer zašto bi zakonodavac napisao: Za prekršaj bit će kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 50,00 KM do 20.000,00 KM direktor i član uprave društva koji u roku ne postupi da privredno društo JP EP HZ HB d.d. Mostar oblik, firmu, osnovni kapital i statut društva uskladiti sa ovim zakonom koji se počinje primjenjivati od 22.12.2015.g.

Znači da je pravna logika ovdje jasna jer, kako može da se Zakon primjenjuje a da statut koji je urađen po starom zakonu koji ne važi od 22.12.2016. se koristi. Nema logike jer je to nevažeći Statut, znači JP Elektroprivreda HZHB koristila je šest mjeseci nevažeći Statut.

I novo pitanje za vas Branka Dadić:

Upravu JP EP HZHB sačinjava sedam osoba a to u prekršajnoj kazni iznosi: 7 x 20.000 KM = 140.000 KM. Jako dobra cifra za punjenje budžeta F BiH.

Znači pitanje je: dali želite učiniti napor i UGDAU DIF U BIH dati savjet da li da ili ne podnosi zahtjev inspekciji da dođe u JP Elektorpirvredu HZHB i utvrdi da su stečeni uslovi Zakona o prekršajima ili ostavljate nama mogućnost da sami odlučimo o tom potezu – stoji u pismu kojeg potpisuju Samostalni expretni tim UGDAU-DIF u BIH.

Proudly powered by WordPress