Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Bakir Izetbegović za Faktor iz Varšave: Inicijativa za trilateralu BiH – Turska – Hrvatska

Izetbegović se tokom prvog dana samita sastao sa šefom NATO-a Jensom Stoltenbergom, njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, te predsjednikom Turske Erdoganom.

U izjavi za Faktor Izetbegović je sumirao te susrete, ističući onaj sa predsjednikom Turske. Posebno mjesto u razgovoru predsjednika našla je inicijativa o održavanju trilaterale između BiH, Turske i Hrvatske, krajem jula ove godine.

-Sa Erdoganom sam razgovarao o detaljima te trilaterale. Fokus bi bio na Hercegovini, odnosno unaprijeđenju saradnje u oblasti turizma, poljoprivrede, izvoza mesa u Tursku. Naravno, razgovarano je i o stanju u Turskoj, te strašnim terorističkim napadima koji su pogodili tu zemlju. Izrazio sam podršku Turskoj i turskom narodu – kazao je Izetbegović za Faktor, ističući da se Erdogan interesovao i za pitanje izbora načelnika Srebrenice.

Izetbegović je u razgovoru sa kancelarkom Merkel dobio potvrdu da će ministar poljoprivrede Njemačke Christian Schmidt doći u BiH u srijedu, kako bi sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem razgovorao o pomoći te zemlje kada je riječ o adaptaciji SSP-a. Podsjećamo da je Merkel prilikom nedavnog susreta sa članovima Predsjedništva BiH obećala pomoć, te dolazak ministra u našu zemlju predstavlja realizaciju tog obećanja.

Također, Izetbegović i Merkel su razmjenili i nekoliko komentara o polufinalnoj utakmici Evropskog prvenstva između Francuske i Njemačke, u kojoj su domaćini EURO-a pobijedili Elf.

– Rekao sam joj da su Nijemci bili bolji, a Francuzi sretniji – kazao je Izetbegović za Faktor.

Proudly powered by WordPress