Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vanredna sjednica Skupštine USK: Pala još jedna Vlada u Krajini, formirana i treća

Na jučerašnjoj vanrednoj sjednici Skupštine USK-a smijenjena je Vlada ovog kantona čija je rekonstrukcija izvršena prije samo dva mjeseca, te će tako biti formirana treća po redu od oktobarskih izbora održanih 2014. godine.

Turbulencije na političkoj sceni u Krajini uslijedile su nakon što je sinoć potpisan okvirni koalicioni sporazum za djelovanje između SDA i SBB-a u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti ovog kantona, piše novinska agencija Patria.

Sporazum su potpisali predsjednik KO SDA USK Šemsudin Dedić i predsjednika Kluba SBB u Skupštini USK Merisa Šušić.

Do oktobarskih izbora Vlada će biti manjinska, a nakon toga će se otvoriti razgovori sa drugim strankama koje učestvuju u radu Skupštine kako bi se stvorila stabilna parlamentarna većina.

Trenutnu skupštinsku većinu čine tri zastupnika SDA, SBB, DF, SDP i Laburističke stranke, koji su dali podršku manjinskoj vladi.

Formiranje izvršne vlasti u USK, a da nije odrađena ni polovina mandata, rezultat je ponajviše sukoba unutar krajiške SDA.

Podsjećanja radi, u maju je sedam zastupnika SDA okrenulo leđa Šemsudinu Dediću, te glasalo za Vladu koju nije podržao Kantonalni odbor ove stranke. Nakon toga, Dedić je dobio apsolutnu podršku u svome radu od predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

Novi premijer i ministri 

Novi premijer je Husein Rošić. Ministar finansija Salih Dedić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Dragan Polimanac, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Jasmin Burnić,ministar privrede Asmir Crnkić, ministar za boračka pitanja Dževad Malkoč, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Adis Muharemović, ministar zdravstva, rada i socijalne politike Dženis Šabulić, ministar MUP-a Ervin Bibanović i ministar pravosuđa i uprave Nikola Findrik.

Proudly powered by WordPress