Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zastupnika BOSS-a ne štiti imunitet: O fizičkom napadu izjavu dali Smajić, Kojović, Ćudić i Babić

Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo je 29. juna predmet po službenoj dužnosti, u slučaju fizičkog napada zastupnika BOSS-a Rasima Smajića na kolegu Predraga Kojovića koji se dogodio na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo održanoj dan prije, piše novinska agencija Patria.

Iskaze u Tužilaštvu su dali Kojović i Sabina Ćudić, zastupnici Naše stranke, te predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić iz SBB. Babić je nakon što je Smajić na pod oborio Kojovića zatražila od kamermana TV SA da prekinu direktni prijenos, što su oni i učinili.

Ćudić je u svom pitanju, podsjećanja radi, prozvala Smajića za uzurpaciju parking prostora u ulici Nedima Filipovića gdje ovaj zastupnik živi.

Radi se o „privilegiji“ zastupnika, koju više od polovine koristi da parkira svoja vozila uz korištenje zastupničke legitimacije gdje god mu to odgovara. Smajić je parkirao vozilo na trotoaru, pješačkom prelazu, gdje god je stigao.

Pitanje zastupnice Ćudić naljutilo je Smajića te je počeo psovati nekome djecu.

U tom trenutku, Kojović je ustao i zatražio od predsjedavajuće Babić da prekine zasjedanje zbog Smajićevog neprimjerenog ponašanja i brojnih psovki koje je izrekao.

Smajić se potom okrenuo, uhvatio Kojovića za ruku i oborio ga na pod. Pokušali su ih razdvojiti zastupnik SBB Zvonko Marić i premijer Elmedin Konaković.

U tom trenutku „treći Srbin“ Nermin Bjelak krenuo je prema ministru MUP-a Kantona Sarajevo Vedranu Mulabdiću, koji se također umiješao da bi zaštitio Kojovića. Bjelak je mahao rukama i unosio se u lice ministru Mulabdiću.

Mulabdić je tada krenuo na Bjelaka, no uhvatio ga je sa leđa Marić te ga zaustavio da ne bi došlo do većeg incidenta i fizičkog obračuna. Policija nije dolazila u salu, a direktni prijenos skupštinskog zasjedanja TV Sarajevo je odmah prekinut.

Smajić se nakon ovog incidenta izvinio kolegama te napustio salu.

Skupštinski zastupnici imaju limitirani imunitet, koji ih ne štiti u slučaju fizičkog napada, ne samo u sali tokom zasjedanja, već tokom cijelog mandata.

-Krivični postupak ili građanski spor ne mogu biti pokrenuti protiv skupštinskog zastupnika niti skupštinski zastupnik može biti zadržan u pritvoru ili kažnjen na bilo koji način zbog iznošenja mišljenja ili glasanja na zasjedanju Skupštine, stoji na zastupničkoj kartici, i to je jedina situacija u kojoj izabrani zvaničnik može biti zaštićen.

Proudly powered by WordPress