Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Bosanska piramida sunca: Volonteri Fondacije otkrili tunele u Zvoniku

Najznačajnije arheološko otkriće sezone 2016. su tunelski prolazi u Zvoniku. Prethodna PIP snimanja i elektromagnetna mjerenja su ukazivala na anomalije, postojanje prolaza unutar uzvišenja. Te su se pretpostavke obistinile arheološkim iskopavanjima koji se odvijaju pod nadzorom geologa i stručnog tima Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”.

Zvonik je postao omiljena lokacija iskopavanja za volontere iz čitavog svijeta. Činjenica da su oni dio otkrića je posebno uzbudljiva. Iako proces čišćenja tunelskog prolaza na sondi broj 3. ide dosta sporo zbog sedimentirane gline, ipak svaki novi metar predstavlja radost i iščekivanje za sve koji su uključeni u proces.
Nema sumnje da su ovi prolazi nekada bili otvoreni. Međutim, nakon nekoliko desetina hiljada godina, nanosi zemlje su se pretvarali u glinu koja je postajala sve kompaktnijia i tvrđa. Stoga je i napredak u čišćenju relativno spor.

Kompaktna glina je, s druge strane, i prednost. Nanosi s lijeve i desne strane se koriste kao zaštitna potpora tako da za sada nema potrebe stavljati dodatnu drvenu podgradu.

Arheološka lokacija je otvorena za javnost.

Proudly powered by WordPress