Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Stanovima u Makarskoj nagrađeni bh. zvaničnici koji su „prodali“ objekat bolnice u Cavtatu!?

Sa dva stana u Makarskoj, parcelom uz samo more i jednom direktorskom pozicijom, nezvanične su informacije iz bh. političko-poslovnih krugova, počašćena su dvojica bivših visokih bh. zvaničnika, a zauzvrat su odradili svoj dio posla oko bivše specijalne bolnice za dječje bolesti Nemanja Vlatković u Cavtatu.

Ovaj objekat, čiji je vlasnik država BiH, prije nekoliko godina pod sumnjivim okolnostima postao je vlasništvom hrvatskog biznismena Antuna Kralja za 10,7 miliona kuna ( 2,6 miliona KM), piše novinska agencija Patria.

Objekat bolnice nalazi se na popisu državne imovine  koji je sastavio Ured visokog predstavnika.

Međutim, proradile su ilegalne poslovne i političke veze, te je ovaj aktraktivni objekat na još atraktivnijoj lokaciji postao vlasništvo Kraljeve građevinske kompanije Konel.

Patria saznaje i da je cijeli proces uknjižavanja i objekta i zemljišta završen, ali da još uvijek nije stvoren povoljan „politički“ ambijent da se krene sa obnovom, te i dalje stoji urušen i zarastao u šiblje.

Od potpisivanja Ugovora o sukcesiji bivše SFR Jugoslavije prošlo je gotovo 15 godina, a Bosni i Hercegovini nije vraćen ni djelić njene imovine.

U isto vrijeme ostale bivše jugoslovenske republike, vratile su skoro svu svoju imovinu koju se posjedovali u BiH, a još nisu vratili bh. imovinu koja se procjenjuje na 500 miliona eura.

Prema Ugovoru o sukcesiji, BiH je vratila imovinu firmi bivšim republikama, a svoju sada potražuje na sudovima.

Prije desetak godina, bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić zatražio je od tadašnjeg hrvatskog premijera Ive Sanadera poduzimanje mjera kojima će se spriječiti prodaja bolnice u Cavtatu.

Terzić je tada upozorio Sanadera da je pred Trgovačkim sudom u Dubrovniku u toku stečajni postupak nad OOUR Specijalna bolnica za dječje bolesti u Cavtatu, čija je cjelokupna imovina vlasništvo države BiH.

Sud u Splitu 1993. godine nezakonito je donio odluku o oduzimanju vlasništva BiH nad ovim objektom. Obzirom da je tada bilo ratno stanje, knjiženje imovine BiH na Hrvatsku bilo je nelegalno, a vlasnička prava miruju.

Prodaja bolnice u Cavtatu Antunu Kralju bila je i ostaje prvorazredni skandal, a sam čin prodaje potpuno nezakonit. Na licitaciju se javilo 40-ak zainteresiranih osoba, no pojavio se samo predstavnik kompanije Konel.

Jedno vrijeme, u javnosti se spominjalo da se Pravobranilaštvo BiH uključilo u ovaj slučaj, da će tražiti vraćanje bolnice jer je riječ o državnoj imovini BiH, te da bi možda sve moglo završiti na Sudu u Strazburu, ali je iznenada posljednjih dvije tri godine nastupila tišina.

Objekat u Cavtatu propada, i čeka se po svemu sudeći da padne u zaborav, pa da se krene u njegovu obnovu.

Odgovore o sudbini bolnice u Cavtatu potražili smo pismenim putem i od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića.

Proudly powered by WordPress