Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Treću večer festivala u Trebinju obilježila visočka Hasanaginica: Nova nagrada za Eminu Karamehić

Treće večeri 59. ”Festivala festivala” u Trebinju nastupio je ansambl Teatra “Total“ iz Visokog predstavom “Hasanaginica“, po tekstu Alije Isakovića, a u režiji Teatar “Total“ – kao remake rediteljskog ostvarenja Gordane Muzaferije iz 1994. godine.

“Hasanaginica“ je u Trebinje stigla kao predstava koja je osvojila prvo mjesto na nedavno završenom 44. festivalu pozorišta BiH FEDRA u Bugojnu, ravnopravno sa predstavom Banjalučkog studentskog pozorišta.

Diplomu za protagonistu večeri žiri publike dodijelio je glumici Emini Karamehić za ulogu Majke Hasan-age. Prema Emininim riječima  ovo im je peto igranje ove predstave, a kada je dolazila u Trebinje nije ni znala da ova nagrada postoji.

“Jako sam sretna i zadovoljna jer u našem pozorištu imamo veterane i nas mlade, igramo jedni za druge. Nema tu razmišljanja o nagradama. Desi se i naravno da nam je drago, ali kada igramo nagrada nam je zadnja na pameti.” – kazala je lijepa Emina.

Ona je dodala da joj je bilo teško raditi lik, jer je to najstariji lik u predstavi, a i negativan je lik.

“Radimo dramatizaciju Alije Isakovića koja baš i nije toliko često igrana. Prioritet je do sada imala Ogrizovićeva dramatizacija. Ovu predstavu smo praktično radili prije nekih 20-ak godina, ja tada nisam ni hodala. Predstava je tada pobrala odlične kritike. Uostalom, kako i ne bi kada su igrale glumačke veličine iz našeg grada, ali ja nisam htjela da gledam tu predstavu ni da kopiram Vesnu, nego sam pokušala da majku Hasan-age odigram na svoj način.

Ova naša predstava je omaž Zaimu, Gordani i Veri Muzaferiji, koji nažalost nisu više sa nama.” – kaže Emina i dodaje da pripremu uloga u ovoj predstavi prate i bolne emocije i sjećanja jer je pokojna Vera bila njena učiteljica glume.

Tugu su, kako kaže ipak, uspjeli da pretvore u melanholiju.

“I kada imamo uspjeha. I kada dobijemo nagrade, prvo su nam pred očima likovi tih dragih ljudi koji nisu sa nama.” – istakla je Emina i dodala da svaka generacija treba da vidi Hasanaginicu.

Proudly powered by WordPress