Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dodik kao Karadžić ‘92: Muslimani shvataju koliko je važan referendum i traže pomoć OHR-a

Predsjednik RS i SNSD-a Milorad Dodik kazao je da nije obaviješten o sastanku koji bi se trebao održati između delegacija SDA i SNSD-a te ne zna o čemu govori Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH. On je potvrdio da su se prije nekoliko dana saradnici iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića raspitivali o mogućnosti sastanka, te da je spreman da se sastane sa Izetbegovićem, ali u Banjaluci, piše bh. novinska agencija Patria.

Zvizdić je u subotu navečer, nakon što se pojavila informacija da se sprema sastanak ove dvije stranke, potvrdio novinarima da se razgovora ali da je to sve što može reći.

S druge strane, Dodik je u intervjuu za agenciju Srna kazao da ako je riječ o pismu namjere MMF-a tu je Vlada RS rekla svoje, i tek kad SDA stavi potpis koji nedostaju moći će se razgovarati. Podsjećamo, ni Zvizdić ni premijer FBiH Fadil Novalić nisu stavili potpis na pismo namjere.

– Mislim da za tim sastankom nema potrebe na stranačkom nivou. Postoje druga pitanja koja bismo na nivou stranaka mogli da razmatramo, ali kada je riječ o pismu namjere tu je sve jasno – to je stvar institucija – rekao je Dodik.

S druge strane, Dodik je govoreći o zakazanom referendum za 25. septembar o Danu RS i zahtjevu državnih parlamentaraca, ali i navodima Izetbegovića da će tražiti od visokog predstavnika ali i svih drugih institucija da u skladu s nadležnostima štite Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum kazao da “muslimani shvataju koliko je važan referendum jer traže da interveniše međunarodna zajednica te da su Bošnjaci nemoćni u Sarajevu u vezi sa pitanjem referenduma o Danu Republike i da zato sada pokušavaju da instrumentalizuju muslimane u Republici Srpskoj.”

Dodik je također kazao da su Bošnjaci ti koji trebaju da se dogovaraju ako hoće da se u BiH nešto napravi.

– U BiH je mnogo otvorenih pitanja koja su komplikovana i koja su dodatno dobila na snazi zato što je SDA umišljeno pokušala da vodi BiH – rekao je Dodik.

Dodik često u svojim medijskim istupima koristi izraz muslimani za Bošnjake, što podsjeća na doba kada je ratni zločinac Radovan Karadžić 1992. godine prijetio da će muslimanski narod nestati.

Proudly powered by WordPress