Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kako napraviti francuske kroasane

Sastojci:

  • 500 gr brašna
  • 150ml vode
  • 150 ml mlijeka
  • 55 gr šećera
  • 40 gr Putera
  • 1 suhi kvasac
  • 12 gr soli
  • 280 gr putera
  • 1 J
  • jaje

Priprema:

Dan I

Sve sastojke pomešati u činiju i (osim 280 gr putera i jajeta) mješati tri minuta, napraviti jufku, zamotati u foliju i ostaviti u frižider do sutra.
Od 280gr putera napraviti kvadrat 19×19 cm (lupati ga oklagijom između dva parčeta paira za pečenje dok se ne dobije željena veličina). Ostaviti u frižider do sutra.

Dan II

Tijesto iz frižidera razviti u kvadrat 26×26 cm, u sredinu staviti prethodno spremljeni kvadrat putera i zamotati tijesto oko njega kao koverat.
dTijesto razvaljati u pravougaonik 20×60 cm, preklopiti ga na tri dijela, zamotati u foliju i vratiti u frižider.
Nakon pola sata testo izvaditi, pa ga opet razvaljati, preklopiti i vratiti u frižider. Sačekati pola sata pa ponoviti postupak. Ostaviti da prenoći u frižideru.

Dan III

Tijesto razvući u traku oko 100 cm, isjeći trouglove i umotavati kroasane. Ostaviti ih da nadođu do dva sata, premazati ih žumancetom umućenim sa vodom.
Prije pečenja premazati ih još jednom, peći šest minuta na 195 C, pa smanjiti na 165 C i peći još devet minuta.

Proudly powered by WordPress