Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Evropski zvaničnik: Brisel je u stalnom kontaktu sa Čovićem, mislili smo da je s njim sve dogovoreno

Visoki evropski zvaničnik iz Brisela, potvrdio je za novinsku agenciju Patria, da su ključni ljudi EU, evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Johannes Hahn i šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak čija zemlja predsjedava EU, tokom dana u stalnom kontaktu sa liderom HDZ BiH Draganom Čovićem, a vezano za jučerašnji dogovor lidera SDA i SNSD-a Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika oko Mehanizma koordinacije.

– Kada su u julu 2012. godine sedmorica bh. lidera u Briselu dogovorila, a potom i potpisala Mehanizam koordinacije jasno je rečeno, a oni su prihvatili, da država BiH u kontaktu sa Briselom govori jednim glasom. Briselu je bitno da ima jednu adresu za razgovore kako bi BiH napredovala na putu ka EU, kaže naš izvor.

Nadalje, kaže, da su i komesar Hahn i ministar Lajčak mislili da je ono što su Izetbegović i Dodik potpisali u prisustvu šefa Delegacije EU u BiH Larsa Gunara-Wigemarka, dogovoreno i sa Čovićem.

Također, nedoumica im je i zbog čega na sastanak u restoranu Barka nije bio pozvan i lider HDZ BiH.

– Pokušavamo što prije riješiti ovaj problem odnosno nesuglasice koje su nastupile. Čović je u svom dopisu naveo da je jedan nivo vlasti isključen misleći na kantone. S druge strane imamo izjave Bakira Izetbegovića koji tvrdi da to nije tačno. Vjerujemo da će se ovo pitanje što prije riješiti i deblokirati evropski put BiH, kaže sagovornik NAP-a iz Brisela.

Proudly powered by WordPress