Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kako protiv izgradnje odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori

Agan Bunić, načelnik općine Bužim, smatra da se mora raditi mnogo više na državnom nivou kako bi se Bosna i Hercegovina adekvatno suprotstavila namjeri Republike Hrvatske da u blizini naše granice, u Trgovskoj gori, izgradi odlagalište nuklearnog otpada. Općina Bužim je jedna od onih čiji bi stanovnici osjetili direktne posljedice odlagališta.

Područje zračenja

-Mislim da bi trebali više raditi na državnom nivou kada je riječ o Trgovskoj gori. Jednostavno, nemamo oštrije reakcije sa najvišeg nivoa. Nemamo povratnih informacija iz Republike Hrvatske, šta se dešava. Naše je mišljenje da se u toj zemlji prilično bahato ponašaju u svemu tome i ne daju dovoljno informacija, a mi s druge strane imamo slabiju inicijativu – kazao je Bunić za Faktor.agan_bunic_16116

Dodao je kako je očigledno da će općine, koje bi bile najugroženije izgradnjom odlagališta, morati što prije nešto učiniti.

-Treba zakazati jednu konferenciju i ići sa pismom prema državnom vrhu. Moramo doći do konkretnih mjera. Ukoliko bi došlo do odlaganja nuklearnog otpada, direktno bi se ugrozili životi 230.000 stanovnika. Bila bi uništena poljoprivreda, uzgoj malina, kestena, pčelarstvo. Mi bismo bili označeni kao područje radioaktivnog zračenja i ne bismo mogli prodavati svoje proizvode. Upitna bi bila i mljekarska industrija, a naš kanton je broj jedan što se tiče proizvodnje mlijeka – upozorio je Bunić.

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, govoreći o Trgovskoj gori, naglasio je da se treba spriječiti sve što je štetno po bh. građane. On je za Faktor rekao kako očekuje da će se razgovori oko pitanja Trgovske gore nastaviti odmah po formiranju nove Vlade Republike Hrvatske. Dodao je kako će se oni boriti svim pravnim sredstvima da se spriječi ono što je štetno po bh. građane.

otpad

Pratimo situaciju

-Vijeće ministara BiH, odnosno, Ministarstvo vanjskih poslova BiH je komuniciralo u više navrata sa Vladom Hrvatske i to je jedno pitanje koje je otvoreno. Iako je još daleko konačna odluka o tome u Hrvatskoj, mi smo vrlo oprezni i nastavit ćemo da pratimo situaciju – poručio je Crnadak.igor crnadak za 5

Općine koje bi bile direktno ugrožene izgradnjom odlagališta nuklearnog otpada su pored Bužima, Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica,Velika Kladuša, Cazin, Bosanska Krupa, Bihać.

Proudly powered by WordPress