Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ambasador BiH u Ankari traži sankcije za savjetnika jer se javljao novinarima iz BiH za vrijeme puča

Ambasador Bosne i Hercegovine u Turskoj Damir Džanko zatražio je provođenje disciplinskog postupka protiv svog savjetnika Alije Muminovića, jer je Muminović bez njegove saglasnosti dao izjavu novinskoj agenciji Patria u noći kad je u Turskoj dio vojske pokušao izvesti vojni udar i svrgnuti turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana sa vlasti, saznaje NAP.

Drama u Ankari i nekoliko drugih gradova u Turskoj počela se odvijati kasno navečer, 15 jula. Svjetski mediji prenijeli su slike vojske i tenkova na ulicama Turske. Bio je to pokušaj vojnog puča. Prve informacije govorile su o desetinama mrtvih i ranjenih.

Za to vrijeme hiljade državljana iz BiH boravili su u Turskoj. Najveći dio njih bili su u turističkoj posjeti ovoj zemlji. Također, stotine studenata iz BiH se nalaze na školovanju u Turskoj, a i veliki broj naših građana radi u ovoj zemlji.

Ambasador Džanko je bio nedostupan za medije i za uplašene porodice. Njegov mobitel bio je isključen. Jedini kontakt sa Ambasadom BiH u Ankari te dramatične noći, bio je ambsadorov prvi savjetnik Alija Muminović, koji je razgovarao sa više novinara iz Sarajeva, sa uplašenim roditeljima čija su djeca na studiju u Turskoj… Praktično bio je jedina zvanična veza sa Bosnom i Hercegovinom. Postoji univerzalna saglasnot koja je Muminoviću omogučila da se stavi na raspolaganje građanima.

Ambsador Džanko ocijenio je da se Muminović nije smio javiti novinarima i građanima bez njegove saglasnosti.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak naložio je pokretanje interne istrage u vezi sa ovim slučajem. Crnadak je zatražio da se ispitaju okolnosti pod kojim je Muminović komunicirao sa građanima i novinarima iz BiH, ali i gdje se u to vrijeme nalazio ambasador Džanko, odnosno da li je uopće bio u Turskoj.

Muminović nije želio komentarisati ovaj slučaj. Zaštitu je potražio uz pomoć svog advokata, piše Patria.

Proudly powered by WordPress