Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Granična policija vozila kupovala od bivšeg zatvorenika

Svaka od ovih nabavki realizirana je na osnovu samo jedne pristigle ponude, a u tri od četiri slučaja kupovina je obavljena od firme MRM iz Ljubuškog.

Od ove firme kupljeno je ukupno 28 vozila i to 26 automobila sa pogonom na četiri točka, u vrijednosti 1,52 miliona KM, limuzina koja je plaćena 47.825 KM, te jedno terensko vozilo vrijedno 89.658 maraka. Preostala četiri vozila, koja su plaćena 197.112 maraka nabavljena su od firme Guma M iz Sarajeva.

Ovi podaci nalaze se u revizorskim izvještajima o finansijskom poslovanju državnih institucija u toku prošle godine. Ono što je najzanimljivije u vezi sa navedenom nabavkom vozila jeste firma sa kojom je obavljen veći dio posla, MRM iz Ljubuškog.

HVO spiskovi

Neslužbeni vlasnik ove firme je Miroslav Rupčić. Doduše, on poriče vlasništvo u MRM-u, ali se u javnosti navodi podatak da je njegov otac suvlasnik u navednoj firmi, koja se bavi prodajom vozila.

Rupčićevo ime u javnosti se pojavljivalo 2004. godine, kada je osuđen za zloupotrebu položaja i ovlasti na pet i po godina zatvora. U to vrijeme obavljao je dužnost pomoćnika ministra finansija FBiH i direktora podružnice Hercegovina osiguranja.

Svoj imetak Rupčić je, kako saznaje Faktor, počeo stjecati još u toku rata, kao pripadnik HVO-a angažovan u logistici. Navodno je on bio ključni čovjek koji je Republici Hrvatskoj dostavljao podatke o broju pripadnika HVO-a, na osnovu čega je iz Zagreba u Hercegovinu stizala novčana pomoć. Navodno, samo je Rupčić znao da li postoje razlike između stvarnog broja pripadnika HVO-a i spiskova koje je on slao u Zagreb, te gdje je sve završavao novac hrvatske Vlade.

Nakon rata, Rupčić se posvetio ”automobilizmu”, odnosno poslu sa prodajom vozila. Postao je omiljeni HDZ-ov dobavljač skupocjenih limuzina.

Preporuke revizora

Nabavka za potrebe Granične policije nije jedini dio revizorskih izvještaja u kojem se govori o nabavci automobila. Agencija za statistiku je prošle godine nabavila vozilo vrijedno blizu 32.000 KM. Raspisan je javni tender na kojeg se mogao prijaviti bio koji isporučilac. Međutim, tehničke karakteristike vozila, koje su navedene u tenderu, kao što su dužina, širina, zapremina i snaga motora, zapremina prtljažnika, BA sistem pri naglom kočenju, navigacija i slično umnogome je suzila broj potencijalnih isporučilaca. Na kraju se na ponudu javila samo jedna firma, a revizori ne navode o kojem se vozilu radilo i ko je isporučilac. Državni revizori će danas iznijeti više detalja o ovim, ali i ostalim finansijskim izvještajima o poslovanju državnih institucija u toku prošle godine.

Proudly powered by WordPress