Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Šta je to cous-cous i koja su njegova svojstva

Cous-cous je proizvod od pšenice tj. žitna kaša porijeklom s Bliskog istoka (Jordan, Libanon, Palestina) i Magreba (Alžir, Maroko) dobivena miješanjem “ljepka” od tvrde pšenice (semoline) i vode u pari.

Cous-cous je izvorno napravljen od prosa. Povjesničari imaju različita mišljenja o tome kad je pšenica počela zamjenjivati proso. Arheološki zapisi iz sjeverne Afrike o cous-cousu datiraju iz 10. stoljeća, koji se sastoji od kuhinjskih potrepština potrebnih za pripremiti ovo jelo.

Cous-cous se jako brzo raširio i u ostatku svijeta, preko Egipta do Sirije, pa do Turske u 16. stoljeću. U Francuskoj, Provansi u zapisima putnika Jean Jacques Bouchard iz 1630. spominje se cous-cous.

Cous-cous se sastoji od puno sitnih granula, lagane, mekane teksture koja posjeduje blagi okus, ali lako upija okuse drugih sastojaka. Zato je jako dobra baza za povrtna i mesna jela.

  • Energetska i nutritivna vrijednost

Energetska vrijednost 100 g suhog cous-cousa iznosi 376 kcal/1573 kJ. Od toga sadrži 77,4% ugljikohidrata, 12,7% proteina i 0,6% masti.

Od minerala cous-cous sadrži značajnije količine kalcija (24 mg što čini 3% RDA), željeza (1,1 mg što čini 8% RDA), magnezija (44 mg što čini 11,7% RDA), fosfora (170 mg što čini 24,3% RDA), cinka (0,8 mg što čini 8% RDA), bakra (0,25 mg što čini 25% RDA) i mangana (0,8 mg što čini 40%).

Od vitamina cous-cous u značajnijim količinama sadrži vitamine B kompleksa, tiamin (0,16 mg što čini 14,5% RDA), riboflavin (0,08 mg što čini 5,7% RDA), niacin (3,5 mg što čini 22% RDA), pantotensku kiselinu (1,3 mg što čini 21,7% RDA) i vitamin B6 (0,1 mg što čini 7% RDA). Od ostalih nutrijenata cous-cous na 100 g sadrži 5 g vlakana.

  • Ljekovitost

Cous-cous se često koristi kao zamjena za rižu, ali sadrži manje kalorija. Kvalitetan je izvor ugljikohidrata, koji se sporije razgrađuju na glukozu od rafiniranih ugljikohidrata kao što je bijeli kruh. Preporučuje se odabrati cous-cous od cjelovitog zrna. Za razliku od većine žitarica cous-cous je bogatiji bjelančevinama.

Kuhani cous-cous ima odličnih 50% RDA selena koji djeluje kao snažan antioksidant i doprinosi zaštiti krvnih žila od ateroskleroze. Također je vrlo važan za normalno funkcioniranje štitne žlijezde i pomaže u radu imunološkog sustava.

Vitamini B kompleksa važni su za metabolizam, složeni niz procesa kojima organizam koristi energiju iz hrane. Svaki vitamin ima svoju ulogu, ali općenito doprinose održavanju zdravlja kože, kose i mišića, crvenih krvnih stanica, jačanju imunološkog i živčanog sustava.

Mnoge osobe koje žele izgubiti na težini u režim prehrane dodaju cous-cous. Bogat je vlaknima koja se ne razgrađuju u probavi, ali bubre te daju produženi osjećaj sitosti. Doprinose uravnoteženoj razini glukoze u krvi i snižavanju kolesterola. Neki podaci upućuju da vlakna iz žitarica (za razliku od vlakana iz drugih izvora) posebno doprinose zaštiti od pojave tumora probavnih organa.

Proudly powered by WordPress