Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kako su u ime svih nas opuhali i još uvijek kradu KTK Visoko

Nevjerovatno je izgledala i zvučala procjena Komisije za parcelu u vlasništvu KTK Visoko 871/1 redni broj 5 “Nekategorisani put” 1633 m2. Ni manje ni više tu parcelu je famozna Komisija procijenila 7KM po metru kvadratnom. Ili pretvoreno i konvertibilne marke 11.432.

ktk topuzovo polje, javno dobro 1U stvarnosti i u komunikaciji sa normalnim ljudima radi se o glavnom i odlično uređenom širokom asfaltnom putu koji direktno ulazi u Slobodnu zonu Topuzovo polje.

To je put koji je javno dobro i kojim dnevno prođe stotine kamiona koji ulaze i izlaze iz Slobodne zone, a uglavnom voze za grupaciju Prevent ali i drugih poslovnih subjekata. Istim putem prolazi i cca.2.000 uposlenika.

ktk topuzovo polje, javno dobro 4KTK Visoko je svojevremeno u pripremu za asfaltiranje ovog zahtjevnog puta uložio iznos od preko 100.000KM. Tržišna vrijednost zemljišta po procjenama vještaka u Slobodnoj zoni je 60.000KM, a ovdje se radi o 1,6 dunuma i to asfaltiranog i odlično urađenog puta.

put slobodnu zonu, privatizacija1Kao i u prošloj priči o Otkupnoj stanici koja je procijenjena na 33.000KM, prodata za 60.000KM, a stvarna vrijednost joj je 310.000KM, i u ovom slučaju Komisija prema tvrdnjama menadžmenta KTK Visoko uopšte nije izašla na teren da vidi o kakvom se putu radi, već je iz z.k izvatka u kojem stoji “Nekategorisani put” (kakav je bio prije 30 godina) na bazi te kvalifikacije, bez realnog uvida u stanje napravila nevjerovatnu i bezobraznu procjenu.

Direktor KTK Visoko je upozorio na ročištu sudincu Vesnu Latinović da se radi o traljavoj procjeni bez uvida u stvarno stanje, da se radi o javnom dobru koje konzumira desetak poslovnih subjekata i par hiljada uposlenika. Na osnovu te izjave ročište je privremeno odgođeno vezano za ovu česticu dok Sud ne sagleda stanje u koje ga je dovela Komisija.

Kao što je to i dotadašnja praksa pokazivala, a imajući u vidu nerealnu vrijednost nekretnine, ročištu su prisustvovali i lokalni tajkuni koji su očekivali da jeftino dođu do vlasništva na fundamentalno važnoj nekretnini za Visoko.

KTK Visoko je pravovremeno poslao žalbu Kantonalnom sudu u Zenici.

Uskoro objavljujemo i priču o KTK zemljištu u Očazima pored glavne regionalne ceste koje je procijenjeno za smiješnu cifru od 10.000KM po dunumu dok je tržišna vrijednost pet puta veća.

Proudly powered by WordPress