Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Izetbegović: Članovi Predsjedništva BiH ne bi trebali biti predsjednici stranaka

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je da će sastanak između njega i Fahrudina Radončića, predsjednika SBB-a i Dragana Čovića, predsjednika HDZ BiH dogoditi kada ga Čović zakaže, piše bh. novinska agencija Patria.

– Prošli put sam ja to nažalost neuspješno uradio i nadam se da će ovaj put biti upsješniji. Dakle do njega je.

Na pitanje novinara Patrije da li ga je prošla ljutnja na gospodina Čovića, Izetbegović je kazao da „u politici nema ljutnje“.

– U politici postoje samo racionalne i neracionalne emotivne odluke. Mislim da emotivne nikome i ni za šta ne kroste. Samo racionalno možemo naprijed. Bez jednog korektnog odnosa bošnjačkih i hrvatskih predstavnika nema napretka ovoj zemlji.

Govoreći o Mehanizmu koordinacije koji je 31. jula u Istočnom Sarajevu dogovoren sa Miloradom Dodikom, predsjednikom SNSD-a, Izetbegović je kazao da je to za njega „riješena stvar.“

– Mehanizam koordinacije je riješen. Rečeno je da će FBiH predstavljati Federacija i kantoni. Ako je nekome do detalja, dodat ćemo nazive kantone. Ako treba tom formalnom zahtjevu izaći u susret nek bude tako.

Vijeće ministara BiH bi Mehanizam koordinacije trebao usvojiti na sjednici 17. ili 18. avgusta. Izetbegović je kazao da ne zna da li će se prije toga vidjeti sa Čovićem.

– Nisam se čuo s njim već 10-ak dana. Do njega je. Meni je ostalo da vjerujem vlastitim očima i porukama koje smo razmjenjivali, ali vjerovat ću gospodinu Čoviću da se radilo o nesporazumu.

Izetbegović je vrlo otvoreno odgovorio i na pitanje šta misli o inicijativi da se članovima Predsjedništva BiH zabrani obnašanje i stranačkih funkcija.

– Nije to loša ideja to bi bilo dobro. Mi svi treba da radimo ono što na šta nas Ustav obavezuje da predstavljamo sve građane da se u našem djelovanju ne osjeti niti stranačka niti nacionalna pripadnost koliko je to moguće – kazao je Izetbegović.

Proudly powered by WordPress