Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Čović i Radončić nakon večere: Ključno je vratiti povjerenje

Lideri HDZ-a BiH i SBB-a Dragan Čović i Fahrudin Radončić sastali su se sinoć u Pologu nedaleko od Mostara na, kako su kazali, prijateljskoj večeri na kojoj su razgovarali vrlo direktno i dobronamjerno te su poručili kako u narednoj sedmici očekuju sastanak između trojice kolega.

-Mislim da ćemo iduće sedmice, u ovisnosti od termina predsjednika SDA Bakira Izetbegovića imati oficijelni susret unutar institucija Predsjedništva ili stranaka tamo gdje je to mjesto. Ovo je bilo potpuno prijateljsko druženje, dva predsjednika koalicionih stranaka, otvaranje bošnjačko-hrvatske knjige, otvaranje knjige unutar koalicionih odnosa i ja sam optimista kao i Čović – kazao je Radončić.

Koalicioni odnosi

Na pitanje novinara šta SBB može učiniti u vezi sa nastalim zastojem između SDA i HDZ-a Radončić je bio jasan.

– Mi smo zemlja postsocijalističkog perioda. To nisu personalni odnosi, to nije samo odnos HDZ-a i SDA , to je odnos dva naroda, majorizacija, politički i ekonomski problemi… Ono što je najvažnije je da smo Čović i ja opredijeljeni da se vratimo ekonomskom razvoju, dobrim koalicionim odnosima, potpuno iskrenom partnerstvu i ja sam optimista – istaknuo je Radončić.

Čović je kazao kako nije bilo govora o mehanizmu koordinacije, da su razgovarali o tome kako pokrenuti BiH, kako pokrenuti entitet gdje imaju ili mogu imati dominantan utjecaj, ako zajedno rade, kako vratiti povjerenje, te kako da ožive partnerstvo.

Ubrzati evropski put

– Nadam se da ćemo u narednoj sedmici naći neki termin da razgovaramo na ovu temu, ali između trojice kolega. Nema razloga da mi evropski put ne ubrzamo, euroatlanski, reforme koje smo kroz Agendu definisali ne osnažimo i izvršimo, s tim da moramo vratiti povjerenje između sebe i suradnika i nadam se da će se to desiti – kazao je Čović.

Istakao je da se činjenica da nešto ne funkcionira, da nema povjerenja, ne smije, i ako ima nesporazuma, osjetiti u funkcionisanju izvršne i zakonodavne vlasti.

Radončić i Čović nisu razgovarali o pitanju izbora u Mostaru.

Radončić o referendumu u RS-u

Nadamo se da ovo nije test

Radončić je prokomentrisao i najavljeni referendum u RS-u.

– To je za mene lično i SBB antidejtonska aktivnost. U tom smislu iskazujemo veliku zabrinutost i negodovanje te očekujemo da će u RS-u i kod predsjednika Milorada Dodika prevladati razum. Nadamo se da ovo nije nikakav test za mnogo ozbiljnije i teže incidente i situacije – poručio  je Radončić.

Čović je dodao da bi Izetbegović trebao pozvati Dodika da sjednu i da se to riješi.

Proudly powered by WordPress