Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Historijska odluka Ustavnog suda BiH:RS je 9. oktobra ‘92 ukinuta, ona je paradržavna tvorevina!

Ustavni sud BiH čiji je predsjednik tada bio Ismet Dautbašić, na sjednici odžanoj 8. oktobra 1992. godine donio je Odluku kojom se ukida Deklaracija o proglašenju „Republike Srpskog naroda u BiH“ od 9. januara 1992. godine, Ustava „srpske republike BiH“ od 28. februara 1992. godine i njegove promjene od 11. avgusta i 1. septembra 1992. godine, piše novinska agencija Patria.

Važnost ovog dokumenta je historijska, jer se radi o presudi Ustavnog suda BiH, države koja je u to vrijeme bila nezavisna i suverena država koju su priznale Ujedinjene nacije.

Ovaj je dokument dokaz da je 9. januara 1992. godine „srpska republika BiH“ bila paradržavna tvorevina, te da je današnji manji bh. entitet Republika Srpska nastao tek u Dejtonu krajem 1995. godine, a ne 9. januara što se sada svim silama, na koncu i kroz referendum 25. septembra pokušava dokazati.

Tačnije, nastoji se dokazati da je država Bosna i Hercegovina nastala tek u Dejtonu!?što je veoma opasno i politički pogubno za ovu zemlju ukoliko se ne zaustave secesionističke namjere Milorada Dodika i njegovih političkih nalogodavaca iz Srbije.

-Teritorij BiH je jedinstven i nedjeljiv. Republika Bosna i Hercegovina je 6. aprila 1992. godine stekla svoje međunarodno priznanje. Na istoj teritoriji je proglašena posebna „republika srpskog naroda“, čime je narušena njena ravnopravnost građana, naroda i narodnosti BiH, te  jedinstvenost i nedjeljivost.

Takva tvorevina proglašena je sastavnim dijelom druge države  „Savezne državne Jugoslavije“ kao federalna jedinica, čime je narušen osnovni princip nepovredivosti granica, odnosno teriotorijalnog integriteta Republike BiH, stoji u obrazloženju Odluke Ustavnog suda BiH.

U zaključku Odluke navedeno je da akti nisu u saglasnosti sa Ustavom R BiH, jer se njima uspostavlja „republika samo jednog srpskog naroda, i to na prostoru  postojeće Republike Bosne i Hercegovine. Time se na neustavan način uspostavlja ustavno-pravni sistem, najgrublja povreda Ustava BiH.

Proudly powered by WordPress