Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Građani ih plaćaju da rade: Umjesto na poslu, ministri iz SBB u radno vrijeme sjede satima u sudnici

Od početka suđenja lideru SBB Fahrudinu Radončiću i drugima pred Sudom BiH interes javnosti za ovaj slučaj ne jenjava. Članovi Saveza za bolju budućnost (SBB) u velikom broju prate tok suđenja stranačkom šefu i ne propuštaju gotovo nijedno ročište, piše novinska agencija Patria.

Među njima su najredovniji u prvim redovima ministri ove stranke, iako bi u to vrijeme trebali biti na svojim radnim mjestima za što ih plaćaju građani BiH, a ne stranka.

Ročišta u ovom slučaju najčešće su u periodu od 13 do 16 sati, dakle u toku radnog vremena. Tako se, naprimjer, na današnjem ročištu koje je trajalo tri sata mogla skoro održati i sjednica Vlade KS ili Vlade FBiH.

Iz Vlade KS bili su ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj, ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić, dok su sa nivoa FBiH bili ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača. Đapo i Drljača prate skoro svako suđenje svog stranačkog šefa, jedino ne dođu ako su slučajno na putu van Sarajeva.

Ranije su na suđenje dolazili ministri prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko i ministar unutrašnjih poslova KS Vedran Mulabdić.

Još niko od njih nije javno rekao da li za odsustvo s posla uzimaju neplaćene sate ili i podrška stranačkom šefu ulazi u radni staž.

Ministrica Đapo, najredovnija je na Sudu BiH, a često nakon izlaska novinare pozdravi riječima: „Jeste li se umorili“. Uz lagano komešanje kolege novinari često dobace „vi niste sigurno, jer tri sata niste na poslu“.

Teško je povjerovati da ovi ministri nemaju drugih obaveza u vrijeme teškog ekonomskog stanja i provođenja aktivnosti na reformskom putu BiH, pa ga provode na Sudu BiH.

Ministri bi se mogli ugledati svakako na stranačkog šefa, koji je u cilju interesa države zamolio danas Sud BiH da odgodi ročište kada mu je zakazana i sjednica Doma naroda BiH 31. avgusta, obrazloživši Sudu da je njegova ruka 20 posto od bošnjačkih glasova…

Sud je logično uvažio ovu molbu, jer svima u ovoj zemlji trebaju prestati biti važni lični interesi. Iz kojeg drugog, osim vlastitog, ministri iz SBB-a dolaze na Sud, jer se u sudnici ne donose nikakve odluke koje ulaze u opis njihovog posla i radnih mjesta.

Šef sigurno neće zamjeriti ako ih ne vidi u sudnici, ali hoće, uostalom što im građani uveliko prigovaraju, ako ne rade svoj posao. Kao što im je to danas demonstrirao svojim zahtjevom za odgodu ročišta zbog važne sjednice Doma naroda.

Proudly powered by WordPress